eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla
Nyitókép: Pixabay.com

Izgalmas helyen landolhat a marsjáró

Bejelentette következő, 2020-as Mars-missziója landolási helyszínét a NASA: a 45 méter átmérőjű Jezero-kráterbe fog leereszkedni a Mars 2020 munkanevű marsjáró. Élet nyomai, ősi lakható körülmények után fog kutatni a vörös bolygón, kőzet- és talajmintákat fog gyűjteni, melyeket egy rejtekhelyen fog tárolni a bolygó felszínén.

A krátert öt évnyi keresés után választották ki 60 jelölt helyszín közül - közölte kedden a NASA. Kifejtették: a helyszín geológiai szempontból nagyon érdekes, de az itteni landolás a számos szikla és törmelék miatt hatalmas kihívást jelent. A kráter a marsi egyenlítőtől északra lévő hatalmas becsapódási medence nyugati peremén található.

"A Jezero-kráterben lévő landolási terep geológiai gazdag terület, 3,6 milliárd évvel ezelőtt kialakult formákkal.

Valószínűleg a bolygófejlődés és az asztrobiológia több fontos kérdését segít megválaszolni a terület. Az, hogy mintákat szerzünk erről a különleges helyszínről, forradalmasíthatja a Marsról alkotott elképzeléseinket arról is, hogy mennyire képes a bolygó befogadni az életet" - mondta Thomas Zurbuchen, a NASA munkatársa.

A 45 kilométeres kráter egykor egy ősi folyódeltának is otthont adott, a kutatók szerint a vízből ősi szerves molekulákat és a mikrobiális élet más jeleit gyűjthette össze és őrizhette meg, melyek évmilliárdokkal korábban áramlottak a kráterbe.

A marsjáró, mely a 2012-ben landolt Curiosity átdolgozott változata, a tervek szerint 2020 júliusában indul útnak.

Élet nyomai, ősi lakható körülmények után fog kutatni a vörös bolygón, kőzet- és talajmintákat fog gyűjteni, melyeket egy rejtekhelyen fog tárolni a bolygó felszínén.

A NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) módszereket kutat annak megoldására, hogy a mintákat lejuttassák a Földre.

Előbb azonban egy másik robot, az InSight landol a Marson: hétfőre tervezik érkezését a bolygóra. A Curiosityval és a Mars 2020-szal ellentétben ez nem gördül, hanem egy helyben marad. Misszióját két évre tervezik.

Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×