eur:
393.63
usd:
369.03
bux:
65691.74
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay.com

Irgalmatlan "cápafészekbe" botlottak 700 méter mélyen

Az Atlanti-óceánban, mintegy 320 kilométerre Írországtól nyugatra, hideg vizű korallzátonyok térségében talált cápakeltető lehet a legnagyobb az ír tengeri területeken.

Mintegy 700 méter mélyen több ezer cápatojást fedezett fel az óceán talapzatát kutató távirányítású robot, a SeaRover, amellyel az ír Tengerkutató Intézet és partnerei vizsgálják az óceán mélyét. A berendezés által készített videofelvételeken nagyszámú foltos cápa vagy feketeszájú macskacápa látható a tojások körül. De a ritkább tüskéscápafélék is előfordulnak a térségben.

A nyári expedíció idején egyetlen kölyökcápát sem észleltek a térségben, de a tudósok azt tervezik, hogy visszatérnek a tojások kikelése idején, hogy megfigyeljék a fiatalokat

- olvasható a The Guardian brit napilap honlapján.

David O'Sullivan, a SeRover-projektet vezető tudós elmondta, hogy "egy valódi heuréka-pillanat volt, amikor meglátta csoportja a cápakeltetőt a képernyőkön hajnali három órakor, a három hétig tartó vizsgálódás vége felé.

"Hihetetlen volt, egy valódi David Attengborough-anyag. Ez egy nagy biológiai felfedezés, és bekerült volna A kék bolygó című természettudományi sorozatba, ha az alkotók tudtak volna róla"

- hangoztatta. "Nagyon keveset tudunk a világ mélytengeri cápakeltetőiről" - tette hozzá.

Az ír tengeri területek tízszer akkorák, mint a szigetország területe, és különösen gazdag az élővilág a kontinentális talapzat szélén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×