eur:
392.25
usd:
366.77
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Súlyos betegségekről árulkodhat temperamentumunk

Személyiségünk egyes veleszületett jellegzetességeinek betegségekre hajlamosító hatását vizsgálják a Semmelweis Egyetem kutatói.

Az évek óta tartó projektben a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, a Családorvosi Tanszék, valamint a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika kutatócsoportjai dolgoznak együtt. A vizsgálatok során sikerült azonosítani olyan temperamentumtípusokat, amelyek kapcsolatba hozhatók a magas vérnyomással vagy a koszorúér-betegséggel - derül ki a kutatásról a Semmelweis Egyetem honlapján beszámoló cikkből.

A kollaborációs kutatás fontossága abban rejlik, hogy

Magyarországon továbbra is a szív- és érrendszeri betegségek miatt következik be a legtöbb elhalálozás,

és bár javulás figyelhető meg a 90-es évek végéhez képest, európai uniós viszonylatban 2014-es adatok alapján az iszkémiás szívbetegség okozta halálozásban Litvánia, Lettország és Szlovákia után a negyedik legrosszabbak voltunk, és

a stroke halálozás tekintetében is az Európai Unió legrosszabbjai közé tartozunk.

A magas kardiovaszkuláris rizikójú betegek azonosítása a páciensek célzottabb kezelését vonhatja magával, de a jelenleg elérhető rizikóbecslő módszereknek vannak korlátai. A Semmelweis Egyetem az élet folyamán stabil személyiségjegyek és a kardiovaszkuláris betegségek közötti kapcsolatokat feltáró kutatása ezeknek a módszereknek a tökéletesítésében segíthet.

Azt vizsgálják, hogy bizonyos temperamentumvonások összefüggést mutatnak-e a koszorúérbetegség jelenlétével és kiterjedésével.

Depresszív, ingerlékeny, szorongó

Az affektív temperamentumok olyan veleszületett személyiségjellemzők, amelyeknek öt típuscsoportja ismert:

  1. depresszív,
  2. ciklotím,
  3. hipertím,
  4. ingerlékeny,
  5. szorongó.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy egyik temperamentum irány sem jó vagy rossz, mindnek megvan a maga evolúciós szerepe, illetve a nemek között vannak különbségek.

A nőknél a depresszív, szorongó, ciklotím temperamentumok aránya a magasabb, míg a férfiaknál az ingerlékeny és a hipertím temperamentumoké.

A specifikus kutatáshoz 200, CT-vizsgálatra előjegyzett beteggel vettek fel egy több mint 1000 kérdésből álló, a személyiségvonások, temperamentumok és egyéb pszichometriai paraméterek feltárására irányuló kérdőívet.

Főnök típus? Kockázatvállaló? Mit mutat a CT?

A négy éve zajló kutatás eredményei alapján elmondható, hogy minél markánsabb az úgynevezett hipertím (optimista, magabiztos, társaságkedvelő, főnök típus, kockázatvállaló, tolakodó, kicsi alvásigénnyel rendelkezik) jellemvonás a koszorúér CT angiográfiával vizsgált betegeknél (CCTA), annál nagyobb eséllyel lesznek a vizsgálat során egészségesek az egyének koszorús erei.

Az eredmények figyelemre méltóak, de tudni kell, hogy nem általánosíthatóak minden betegcsoportra.

Ugyanakkor, ha az eredmények további megerősítést nyernek, az megkönnyítheti a rizikóbesorolást a klinikai munka során.

Ugyanebben a projektben a kutatócsoport azt is megvizsgálja, milyen összefüggés tárható fel bizonyos affektív temperamentumok és a magasvérnyomás kialakulásának időpontja között. Korábban a temperamentumok és a hipertónia kapcsolatát közvetítő folyamatokat vizsgálva a kutatók azt találták, hogy

hipertím temperamentummal jellemezhető magasvérnyomás-betegeknél emelkedett az ideg-és feltehetőleg érvédő hatású agyi eredetű neurotróp faktor (BDNF),

míg a domináns ciklotím, szorongó, depresszív és ingerlékeny temperamentumú hipertóniás betegek BDNF szintje alacsonyabb. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a vizsgálatok csak keresztmetszeti, vagy legfeljebb rövid követési idejűek, tehát pontos ok-okozati viszonyokra egyelőre nem lehet belőlük következtetni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×