INFORÁDIÓ 
2020. február 21. péntek
Eleonóra

műhold

hold

világítás

lámpa

tudomány

Különleges égitesteket telepítenének egy város fölé

Különleges égitesteket telepítenének egy város fölé

Infostart / MTI

Az utcai lámpákat akarják helyettesíteni, és egyben csökkentenék az energiaköltségeket is.

Mesterséges holdakkal helyettesítenék 2020-tól az utcai lámpákat és csökkentenék az energiaköltségeket a délnyugat-kínai Csengtu városában. A China Daily című angol nyelvű kínai napilap értesülései szerint

a városban fejlesztett "világító műholdak" az igazi Holddal "tandemben" fognak működni, ám nyolcszor fényesebbek lesznek a valódi égitestnél.

Az ember gyártotta első holdat a Szecsuan tartománybeli Hszicsangi Műholdindító Központból fogják fellőni 2020-ban és ha az első teszt jól sikerül, akkor további három műholdat küldenek fel 2022-ben - mondta el Vu Csun-feng, a projektért felelős szervezet vezetője.

Noha az első fellövés csupán kísérleti jellegű lesz, a 2022-ben indítandó műholdak már élesben fognak működni, komoly kereskedelmi lehetőségeket is magukban hordozva - tette hozzá Vu-Csun-feng.

A Nap fényének visszatükrözése révén a műholdak képesek helyettesíteni az utcai lámpákat a városi területeken,

ami a becslések szerint évente 1,2 milliárd jüan (48,7 milliárd forint) energiaköltség-megtakarítást jelentene Csengtu számára, amennyiben a műholdak 50 négyzetkilométernyi területet világítanak meg.

A Földön túlról érkező fényforrás továbbá a katasztrófa sújtotta területeken is segíthetné a mentési munkálatokat áramszünet idején. A kínai egyetemek és egyéb intézmények bevonásával fejlesztett csengtui műholdak projektjét a városban megrendezett innovációs konferencia keretében mutatták be.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018