eur:
392.86
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Különleges égitesteket telepítenének egy város fölé

Az utcai lámpákat akarják helyettesíteni, és egyben csökkentenék az energiaköltségeket is.

Mesterséges holdakkal helyettesítenék 2020-tól az utcai lámpákat és csökkentenék az energiaköltségeket a délnyugat-kínai Csengtu városában. A China Daily című angol nyelvű kínai napilap értesülései szerint

a városban fejlesztett "világító műholdak" az igazi Holddal "tandemben" fognak működni, ám nyolcszor fényesebbek lesznek a valódi égitestnél.

Az ember gyártotta első holdat a Szecsuan tartománybeli Hszicsangi Műholdindító Központból fogják fellőni 2020-ban és ha az első teszt jól sikerül, akkor további három műholdat küldenek fel 2022-ben - mondta el Vu Csun-feng, a projektért felelős szervezet vezetője.

Noha az első fellövés csupán kísérleti jellegű lesz, a 2022-ben indítandó műholdak már élesben fognak működni, komoly kereskedelmi lehetőségeket is magukban hordozva - tette hozzá Vu-Csun-feng.

A Nap fényének visszatükrözése révén a műholdak képesek helyettesíteni az utcai lámpákat a városi területeken,

ami a becslések szerint évente 1,2 milliárd jüan (48,7 milliárd forint) energiaköltség-megtakarítást jelentene Csengtu számára, amennyiben a műholdak 50 négyzetkilométernyi területet világítanak meg.

A Földön túlról érkező fényforrás továbbá a katasztrófa sújtotta területeken is segíthetné a mentési munkálatokat áramszünet idején. A kínai egyetemek és egyéb intézmények bevonásával fejlesztett csengtui műholdak projektjét a városban megrendezett innovációs konferencia keretében mutatták be.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×