eur:
395.13
usd:
371.12
bux:
65254.29
2024. április 19. péntek Emma
Túzokkakas dürgése, násztánca a Körös-Maros Nemzeti Park területén, a Békés megyei Dévaványa határában 2018. április 4-én.
Nyitókép: MTI / Kovács Attila

Segítséget kérnek a kulcsfontosságú magyar túzokállomány védelméhez

A II. világháború előtt 10 ezer fölötti volt a túzokállomány Magyarországon, mára 1300-1600 egyed él az alföldi területeken. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület most támogatókat keres a túzokvédelmi programjához - mondta Tóth Péter programvezető.

A túzok a magyar természetvédelem egyik emblematikus állata. Körülbelül akkora, mint egy pulyka, ennek ellenére tud kitartóan repülni. Földlakó madár, erős futólábával nyílt vidékek, gyepek, extenzíven művelt szántók madara. Tollazata szürkésbarna piszkosfehér mellrésszel. Tóth Péter, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület túzokvédelmi programjának vezetője az InfoRádióban felhívta a figyelmet, hogy a túzoknak a legnagyobb egybefüggő európai udvarló- és fészkelőhelye Magyarországon van. A korábban rendkívül jelentős kelet-európai és ázsiai túzok-állományok az ottani élőhelyvesztéssel együtt jelentősen megcsappantak, ezért

a hazai, közép-európai állomány kulcsfontosságúvá vált a faj túlélése szempontjából.

Tóth Péter hozzátette: az állományt elsősorban az élőhelyvesztés fenyegeti, de pusztítják a ragadozó emlősök, valamint egyre nagyobb problémát okoz, hogy az állatok nekirepülnek a középfeszültségű légvezetékeknek. Mindemellett a túzok rendkívül érzékeny a zavarásra: szintén csökketni a szaporulatot, hogy a túzok magukra hagyhatja tojásait, ha költés közben megzavarják.

A túzokvédelmi program vezetője elmondta, a magyar gazdálkodókkal együttműködve is próbálják megvédeni a madárállományt. 2002 óta zajlik a Túzokvédelmi Program, amelyben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület elsősorban kommunikációs feladatokat lát el.

A közösségi agrártámogatások között is vannak kifejezetten túzokvédelmi intézkedések, ezeket a nemzeti parki igazgatóságok tanácsadásával igényelhetik a gazdálkodók.

A túzokvédelmi program egyrészt európai uniós közösségi forrásokból tartja fenn magát, de a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület várja a támogatásokat, amelyek a program hosszú távú fenntartását és hatékonyságát segíthetik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×