eur:
393.76
usd:
365.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: NASA

Folyékony víz lehet a Marson egy most felfedezett tóban

A vörös bolygó déli jégsapkája alatt felfedezett nagyméretű tó lehet a legalkalmasabb arra, hogy élet nyomai után kutassanak benne.

Nagy, mintegy 20 kilométer hosszú tó húzódik meg a Mars déli jégsapkája alatt, és vélhetően folyékony víz található benne - írta a Science News egy Mars-szonda felfedezése alapján. Azt már feltételezték, hogy időszakos vízfolyások kialakulhatnak a bolygón, de

a folyékony víz állandó jelenlétére most először találtak bizonyítékot.

Az Európai Űrügynökség Mars Express szondájának MARSIS radarberendezése úgy találta meg a tavat, hogy "belát" a bolygó felszíne alá: a radarhullámok máshogy verődnek vissza a sziklákról, a jégről vagy épp a folyékony vízről.

Összefésülve 29 darab, 2012 májusa és 2015 vége között készült radarfelvételt (lásd a jobb oldali fotót @R. Orosei/Science 2018), a MARSIS egy olyan világos foltot talált a Mars déli jégsapkája alatt, amelyet körben sötét vonal szegélyez. Végigvéve a lehetséges forgatókönyveket, arra jutottak: ez folyékony vizet tartalmazó tó lehet.

Létezését az is megerősítheti, hogy Grönland jege alatt is található egy ehhez hasonlatos tó.

A bolognai Nemzeti Asztrofizikai Intézet munkatársa, Roberto Orosei és társai a Science magazinban tették közzé eredményeiket, amelyek szerint

a tó másfél kilométer vastag jégréteg alatt húzódhat meg.

Mivel a jégréteg alatt -68 Celsius-fok lehet a hőmérséklet, a tiszta víz megfagyna, még a jégréteg okozta nagy nyomás alatt is, ezért a kutatók szerint nem tiszta víz van a tóban: a nátrium-, magnézium- és kálciumsók rendkívül elterjedtek a Marson, és talán ezek jelenléte miatt marad folyékony a víz.

Az is lehet, hogy a tóban több az iszap, mint a víz, de még így is alkalmas lehet az élet kifejlődésére

- mondta Briony Horgan, az indianai Purdue Egyetem tudósa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×