eur:
393.77
usd:
364.94
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Világűr, 2013. május 21.A NASA által 2013. június 4-én közreadott képen felkel a Nap a Föld fölött 2013. május 21-én. A felvételt a Nemzetközi Űrállomás egyik űrhajósa készítette, amikor az objektum az egyesült államokbeli Minnesota állam délnyugati része fölött tartózkodott. (MTI/EPA/NASA)
Nyitókép: MTI/EPA/NASA

Autó méretű űrszonda vizsgálja a Napot

A csillag számos titkára keresik a válaszokat a kutatók.

A Nap vizsgálatára küld fel autó méretű űrszondát a NASA augusztusban. Segítségével olyan közelről tanulmányozzák a Napot, ahol ember alkotta objektum még nem végzett kutatásokat. A csillag számos titkára keresik a válaszokat a kutatók.

A Parker Solar Probe nevet viselő űrszonda augusztus 6-án emelkedik az űrbe egy Delta IV Heavy hordozórakéta segítségével a floridai Cape Canaveralban. A szonda berepül a Nap koronájába, 6,1 millió kilométerre közelítve meg a felszínt, tehát

hétszer közelebb jut a Naphoz, mint bármely korábbi szonda.

Összehasonlításképp: a Nap és a Föld átlagos távolsága 150 millió kilométer. A Nap légköre folyamatosan mágneses anyagot bocsát ki, amely beburkolja a Naprendszert egészen a Plutó mögötti területekig. A mágneses energia tekercsei fény- és részecskesugárzás kíséretében törhetnek fel, melyek az űrön áthaladva ideiglenesen zavarokat okozhatnak a Föld légkörében, akadályozva a rádió- és kommunikációs jeleket a bolygó közelében. Eredetük megértéséhez a kulcsot maga a Nap rejti.

A Parker Solar Probe számos műszert szállít, amelyek közvetve és közvetlenül vizsgálják a Napot. Az egyik cél, hogy megfejtsék a napszél gyorsulásának titkát, a másik, hogy kiderítsék, mi az oka a napkorona elképesztően magas hőmérsékletének.

Az űrhajón a legfontosabb áttörés a csúcstechnológiás hőpajzs.

Ezáltal válik ugyanis lehetővé, hogy a szonda szobahőmérsékleten dolgozzon. A hőpajzs egy szén-szén kompozit alkotta "szendvics", mely egy csaknem 115 centiméter vastag, 97 százalékban levegőt tartalmazó szénhabot vesz körül.

További kiemelkedő jelentőségű innováció a napelemes hűtőrendszer és a fedélzeti hibamenedzselő rendszer.

Előbbi segítségével a szonda energiát képes előállítani a Napból érkező forróságból, utóbbi pedig megvédi a szondát azon hosszú időszakok alatt, amikor nem lesz képes kommunikálni a Földdel.

Ahhoz, hogy a szonda elérje a Napot, 55-ször nagyobb kilövési energiára van szükség, mintha a Marsra, és kétszer annyira, mintha a Plútóra tartana. A Parker Solar Probe augusztus 6-án indul útnak a floridai Cape Canaveralból.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×