eur:
392.73
usd:
365.69
bux:
66579.3
2024. április 26. péntek Ervin
Pexels
Nyitókép: Pexels

Megregulázhatjuk a kémkedő telefonunkat

A különböző mobilalkalmazások megfigyelőképességei egyre jobban aggasztják a felhasználókat – sokakat zavar, hogy az internetet használó készülékek nemcsak megfigyelik, de meg is osztják a felhasználók tevékenységeit, adatait. Ezeket a veszélyeket azonban könnyedén kezelhetjük, ha betartunk néhány egyszerű biztonsági intézkedést.

Az emberek egyre jobban figyelnek arra, hogy az okostelefonjaikon, készülékeiken található alkalmazások mennyire figyelik tevékenységüket, mennyire követik az online jelenlétüket.

A Kaspersky Lab szerint

az emberek 61%-át kellemetlenül érinti, ha egy weboldal vagy applikáció használni akarja a helymeghatározási adatokat,

miközben 2016-ban ez az arány csupán csak a 39% volt, tehát jelentősen megugrott a tudatosabb felhasználók aránya.

További 56%-ot az is kifejezetten nyugtalanítja, hogy bárki láthatja, mit csinál vagy néz a készülékén, az emberek felét pedig az nyomasztja, hogy készüléke alapján lokálisan beazonosíthatóvá válik. Sajnos nem megnyugtató tény, de ezek a félelmek abszolút megalapozottak - írták.

A Kaspersky Lab szakértői megállapították, hogy

az alkalmazásoknak nemcsak hatalmas mennyiségű adathoz van hozzáférésük, hanem sokszor dolgoznak a háttérben anélkül, hogy erről a felhasználónak tudomása lenne.

A kutatás eredményei szerint az Android alkalmazások 83%-ának van hozzáférése a felhasználók szenzitív adataihoz, és 96%-a képes a háttérben működni.

Az viszont jó hír, hogy ezek a problémák néhány egyszerű lépéssel könnyen megelőzhetők. A rossz hír, hogy

az emberek többsége kihagyja az adatbiztonsági- és adatvédelmi intézkedéseket.

Például a felhasználók 47%-a elismerte, nem figyel oda a már letöltött alkalmazások engedélykéréseire. Majdnem minden ötödik ember (21%) szintén nem figyel arra, hogy milyen jogosultságokat ad egy frissen telepített alkalmazásnak.

Az alkalmazások egyre fontosabb szerepet töltenek be mindennapjaink során, szinte mindenre applikációt használunk – fotókat szerkesztünk, fizetünk, játszunk, vásárlunk, asztalt foglalunk. Ez a kutatás felhívja a figyelmet arra az ellentmondásra, hogy használjuk, ámde nem feltétlenül bízzunk ezekben a programokban.

Van olyan termék, ami elemzi a készülékeken található alkalmazásokat, és azonosítja azokat, amelyek a háttérben is működnek és fogyasztják az akkumulátorokat. A felhasználók pedig egyetlen gombnyomással megállíthatják ezeket az akkumulátorgyilkos programokat.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×