INFORÁDIÓ
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert

mobiltelefon

alkalmazás

felhasználó

applikáció

Pexels

Megregulázhatjuk a kémkedő telefonunkat

Infostart

A különböző mobilalkalmazások megfigyelőképességei egyre jobban aggasztják a felhasználókat – sokakat zavar, hogy az internetet használó készülékek nemcsak megfigyelik, de meg is osztják a felhasználók tevékenységeit, adatait. Ezeket a veszélyeket azonban könnyedén kezelhetjük, ha betartunk néhány egyszerű biztonsági intézkedést.

Az emberek egyre jobban figyelnek arra, hogy az okostelefonjaikon, készülékeiken található alkalmazások mennyire figyelik tevékenységüket, mennyire követik az online jelenlétüket.

A Kaspersky Lab szerint

az emberek 61%-át kellemetlenül érinti, ha egy weboldal vagy applikáció használni akarja a helymeghatározási adatokat,

miközben 2016-ban ez az arány csupán csak a 39% volt, tehát jelentősen megugrott a tudatosabb felhasználók aránya.

További 56%-ot az is kifejezetten nyugtalanítja, hogy bárki láthatja, mit csinál vagy néz a készülékén, az emberek felét pedig az nyomasztja, hogy készüléke alapján lokálisan beazonosíthatóvá válik. Sajnos nem megnyugtató tény, de ezek a félelmek abszolút megalapozottak - írták.

A Kaspersky Lab szakértői megállapították, hogy

az alkalmazásoknak nemcsak hatalmas mennyiségű adathoz van hozzáférésük, hanem sokszor dolgoznak a háttérben anélkül, hogy erről a felhasználónak tudomása lenne.

A kutatás eredményei szerint az Android alkalmazások 83%-ának van hozzáférése a felhasználók szenzitív adataihoz, és 96%-a képes a háttérben működni.

Az viszont jó hír, hogy ezek a problémák néhány egyszerű lépéssel könnyen megelőzhetők. A rossz hír, hogy

az emberek többsége kihagyja az adatbiztonsági- és adatvédelmi intézkedéseket.

Például a felhasználók 47%-a elismerte, nem figyel oda a már letöltött alkalmazások engedélykéréseire. Majdnem minden ötödik ember (21%) szintén nem figyel arra, hogy milyen jogosultságokat ad egy frissen telepített alkalmazásnak.

Az alkalmazások egyre fontosabb szerepet töltenek be mindennapjaink során, szinte mindenre applikációt használunk – fotókat szerkesztünk, fizetünk, játszunk, vásárlunk, asztalt foglalunk. Ez a kutatás felhívja a figyelmet arra az ellentmondásra, hogy használjuk, ámde nem feltétlenül bízzunk ezekben a programokban.

Van olyan termék, ami elemzi a készülékeken található alkalmazásokat, és azonosítja azokat, amelyek a háttérben is működnek és fogyasztják az akkumulátorokat. A felhasználók pedig egyetlen gombnyomással megállíthatják ezeket az akkumulátorgyilkos programokat.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018