INFORÁDIÓ 
2018. november 17. szombat
Gergő, Hortenzia

élet a világűrben

jupiter

európa

nasa

titán

A NASA szerint az Európán valószínű élet a Naprendszerben

Infostart / MTI
Újabb cikkünk a témában:

A Jupiter Európa nevű holdján van a legnagyobb esély az életre a NASA új vezető kutatója, James Green szerint, de nem ez az egyetlen jelölt bolygó, amelyet a kutatók nagy érdeklődéssel vizsgálnak.

"Ha összetett életet keresünk, véleményem szerint a legnagyobb eséllyel azt az Európán találhatunk" - mondta a szakértő Bécsben.

Az Európát jégkéreg borítja, mely alatt óceán húzódik. Ebben valószínűleg kétszer annyi víz van, mint a Földön.

A jégben kialakuló vetődések révén nemcsak gejzírek, hanem vízből, valamint vízgőzből álló "falak" is kilövellnek - mondta Green, akit áprilisban neveztek ki az amerikai űrkutatási hivatal vezető kutatójává. A héten Bécsben az ENSZ Világűrirodájának (UNOOSA) konferenciáján vesz részt.

A 4,5 milliárd éves Európa jégkérge a földi lemeztektonikához hasonlóan mozog.

"Úgy véljük, hogy a vízen kívül az élet minden alapelemét birtokolja, sok ideje volt és ezért remek esélyek vannak arra, hogy élet alakult ki rajta -

nemcsak az élet egyszerű, hanem összetett formái is"

- fogalmazott Green a bécsi Természettudományi Múzeumban diákok előtt tartott beszédében.

Ahhoz, hogy életet keressenek az Európán, landolni kell a felszínén, a holdjárónak le kell másznia az egyik jéghasadékon, hogy elérje a vizet, és a víz és jég határán keressen életre utaló nyomokat. Az Antarktiszról ugyanis tudni, hogy éppen az ilyen zónák kedveznek az élet kialakulásának.

Mivel a Jupiter világos infravörös fényben "világít", elképzelhető, hogy az óceánban létező élet megtanulta érzékelni a jégkérgen áttörő fényt - véli Green.

Az Európa feltérképezése még a kezdeteknél jár.

A NASA a 2020-as évek elejére tervezi a Clipper nevű missziója indítását a Jupiter-holdra.

A Jupiter körberepülésekor tucatnyi alkalommal fog a szonda elszállni az Európa előtt, nagy felbontású kamerájával megfigyeli a felszínt és lehetséges leszállóhelyeket keres. A vízkitörések felett elemzi a kilökődő anyag összetételét, radarjával meghatározza a jég vastagságát. Vélhetően a 2030-as években juthat el egy holdjáró a jég alá.

Lehet-e élet egy "oldószerben"?

Az élet azonban nem feltétlenül olyan formában létezik, mint a Földön. A földitől teljesen eltérő életforma létezésére remek jelölt a Titán is, a Szaturnusz holdja. Ez a Föld mellett a Naprendszer egyetlen égiteste, amelynek felszínén folyadék van. Ez azonban nem víz, hanem folyékony metán.

Egy egész tudományterület foglalkozik az úgynevezett Weird Life (különös élet) kérdésével, amely az élet földitől teljesen eltérő formája, a metánon mint oldószeren alapul. Egyelőre nem léteznek elképzelések arról, hogyan működnek ilyen körülmények között a sejtek vagy az anyagcsere.

"Még ha ezek teljesen más körülmények is, a Titán 4,5 milliárd éve létezik, tehát ha kialakult az élet kezdete, elég ideje volt arra, hogy ki is fejlődjön" - mondta Green.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018