eur:
392.75
usd:
366.42
bux:
66730.53
2024. április 25. csütörtök Márk
A Carbon Engineering kanadai cég tiszta üzemanyaga, amelyet levegőből begyűjtött szén-dioxidból és vízből származó hidrogénből állítottak elő.
Nyitókép: Fotó: Carbon Engineering / phys.org

A levegőből kivont széndioxidból gyártottak üzemanyagot

Egy nap a kőolajszármazékokkal hajtott járműveket felváltják azok az eszközök, amelyeket a levegőből kivont szén-dioxidból készült üzemanyag hajt - ígéri egy kanadai cég, amely be is mutatta az új eljárást.

Képzeljen el egy hatalmas ventillátort, amely beszippantja a levegőt és átvezeti egy vizes technológiájú szűrőn, amely mintegy csapdába ejti a szén-dioxidot. Ezután melegítéssel és többfajta kémiai eljárással kezelik, amíg végül szénforrássá válik, amelyet akár üzemanyagok gyártásához is lehet használni.

Mindez már a gyakorlatban is megvalósítható: a Carbon Engineering nevű kanadai cégnél már működik az az üzem, amely alkalmas szén-dioxid begyűjtésére és üzemanyagok - ráadásul alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagok - gyártására - írta a phys.org.

A szén-dioxid levegőből való "befogásának" és hasonló célra való felhasználásának ötlete nem új, ám eddig még nem sikerült üzemi szinten és költséghatékonyan megoldani. A kanadai cég számításai szerint eljárásuk költsége elég alacsonyan tartható ahhoz, hogy sok helyen használhassák és hatékonyan lehessen vele csökkenteni az autós és kamionos közlekedésből, repülésből és más közlekedési, szállítmányozási formákból származó szén-dioxid-kibocsátást, ami a globális kibocsátásunknak mintegy 20 százalékát teszi ki.

A Carbon Engineering kísérleti üzemének részlete.
A Carbon Engineering kísérleti üzemének részlete.

A cég mérnökei szerint dízel- és gázolajat, valamint kerozint is lehet gyártani az új eljárással. Egy üzem naponta 2000 hordó üzemanyagot lenne képes előállítani, vagyis évi több mint 30 millió gallont (mintegy 114 millió litert).

Látványterv a Carbon Engineering levegőbegyűjtő telepéről.
Látványterv a Carbon Engineering levegőbegyűjtő telepéről.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×