INFORÁDIÓ 
2020. november 24. kedd
Emma

ózon

klímaváltozás

omsz

Ózonhiány van nyáron hazánkban

Ózonhiány van nyáron hazánkban

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Egy friss nemzetközi kutatás megállapításai szerint bár a déli sark felett az ózonlyuk zsugorodik, és regenerálódik az ózonréteg, az alacsonyabb szélességi övek környékén ez a regeneráció nem figyelhető meg. A magyarországi mérési adatokról és a globális folyamatokról Tóth Zoltán csillagász, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa beszélt az InfoRádióban.

Hazánkban 1969 óta méri az Országos Meteorológiai Szolgálat az ózontartalmat a világ legpontosabb műszerével, amiből körülbelül 220 darab van a világon. A kilencvenes évek közepéig jelentős ózoncsökkenés volt, az évtized második felére ez a tendencia megállt az egyezményeknek köszönhetően, sőt a regeneráció is elindult, ez az itthoni adatokon is látszik – tájékoztatott Tóth Zoltán. Az elmúlt három évben csökkenő tendencia volt, de egy ekkora időszak nem mérvadó egy ilyen folyamatnál – tette hozzá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elképzelhetetlennek tartja, hogy a VSLS gázok okoznák, hogy az ózonréteg nem épül újra a lakott területek felett. Szerinte a három évtizedes alacsony ózonérték hőmérsékletcsökkenést okozhatott a sztratoszférában, amely megváltoztathatta a globális cirkulációt. Szakértők szerint az elmúlt évtizedekben változtak a ciklonpályák, a jelenség lehet a fentiek következménye – mondta Tóth Zoltán.

Az Egyenlítő környékén természetes, hogy kevesebb az ózonréteg, mint a sarkok felé közeledve, ez az áramlásoknak köszönhető – hangsúlyozta a szakértő. Magyarországon nyáron ózonhiány van, hiszen 10-15 éve gyakoribbak ilyenkor a mediterrán és szubtrópusi területekről érkező beáramlások, mint korábban. Tóth Zoltán szerint ez lehet a klímaváltozások következménye.

Kapcsolódó hang

Ózonhiány van nyáron hazánkban
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018