eur:
393.19
usd:
367.91
bux:
66158.65
2024. április 24. szerda György
Ózonhiány van nyáron hazánkban

Ózonhiány van nyáron hazánkban

Egy friss nemzetközi kutatás megállapításai szerint bár a déli sark felett az ózonlyuk zsugorodik, és regenerálódik az ózonréteg, az alacsonyabb szélességi övek környékén ez a regeneráció nem figyelhető meg. A magyarországi mérési adatokról és a globális folyamatokról Tóth Zoltán csillagász, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa beszélt az InfoRádióban.

Hazánkban 1969 óta méri az Országos Meteorológiai Szolgálat az ózontartalmat a világ legpontosabb műszerével, amiből körülbelül 220 darab van a világon. A kilencvenes évek közepéig jelentős ózoncsökkenés volt, az évtized második felére ez a tendencia megállt az egyezményeknek köszönhetően, sőt a regeneráció is elindult, ez az itthoni adatokon is látszik – tájékoztatott Tóth Zoltán. Az elmúlt három évben csökkenő tendencia volt, de egy ekkora időszak nem mérvadó egy ilyen folyamatnál – tette hozzá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elképzelhetetlennek tartja, hogy a VSLS gázok okoznák, hogy az ózonréteg nem épül újra a lakott területek felett. Szerinte a három évtizedes alacsony ózonérték hőmérsékletcsökkenést okozhatott a sztratoszférában, amely megváltoztathatta a globális cirkulációt. Szakértők szerint az elmúlt évtizedekben változtak a ciklonpályák, a jelenség lehet a fentiek következménye – mondta Tóth Zoltán.

Az Egyenlítő környékén természetes, hogy kevesebb az ózonréteg, mint a sarkok felé közeledve, ez az áramlásoknak köszönhető – hangsúlyozta a szakértő. Magyarországon nyáron ózonhiány van, hiszen 10-15 éve gyakoribbak ilyenkor a mediterrán és szubtrópusi területekről érkező beáramlások, mint korábban. Tóth Zoltán szerint ez lehet a klímaváltozások következménye.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×