INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 8. szombat
László

időjárás

futóáramlat

klíma

ensz

wmo

meteorológia

Szokatlan áramlatok okozzák a rendkívüli időjárási jelenségeket

Infostart / MTI

A szélsőséges időjárási jelenségek legfőbb okai a futóáramlatok az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) szerint.

A futóáramlatok, a klímát nagyban befolyásoló légáramlatok, jelenleg a megszokottnál délebbre jutnak - mondta el a szervezet szóvivője, Clare Nullis Genfben. Ennek következtében alakulnak ki olyan orkánerejű szelek, mint a Friederike viharciklon, és az olyan bőséges csapadékkal járó időjárási jelenségek, amelyek lavinaveszéllyel együtt járó káoszt okoztak az Alpokban. Szintén a futóáramlatok hatása a januárban szokatlanul enyhe időjárás.

A spanyolországi Valenciában vasárnap és hétfőn megdőlt a januári melegrekord: 26,6 Celsius-fokot mértek. Franciaország déli részén, Montpellier-ben a januári legmelegebb éjszakai hőmérséklet rekordja dőlt meg: 14,4 Celsius-fokot mértek.

"Spanyolország bizonyos részein a hőmérséklet 7-10 Celsius-fokkal az erre az időszakra jellemző átlag felett van" - mondta Nullis.

Ezzel egy időben bizonyos sírégiókban, mint a franciaországi Coucheval, évtizedek óta nem látott hómennyiséget tapasztaltak: 5,5 méteres a hótakaró.

A klímakutatók jelentése szerint az év elején az Egyesült Államokban tapasztalt szélsőségesen hideg időjárás is a futóáramlatoknak köszönhető, amelyek Észak-Amerika felett a korábbinál jóval hullámzóbbak. Ennek oka többek között, hogy az Északi-sarkvidék gyorsabban melegszik, mint a trópusok - mondta el Marlene Kretschmer, a Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) munkatársa.

A futóáramlatok a bolygó felső légkörében, nagy sebességgel áramló szelek, amelyek nagy hatással vannak a felszíni meteorológia alakulására a szubtropikus és a poláris áramláson keresztül. A futóáramlat általában több ezer kilométer hosszúságú, több száz kilométer szélességű, kilométeres vastagságú levegőréteg.

A címlapról ajánljuk

Meghalt Reigl Judit

A Kossuth-díjas, Franciaországban élő festőművészt 97 éves korában érte a halál....
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018