eur:
392.84
usd:
368.26
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Magyarok kutatják az örök élet titkát

Magyarok kutatják az örök élet titkát

A fehérjemolekulák megismerése már most is százmilliók életét menti meg, és ki tudja, a jövőben talán az emberek élethosszának jelentős meghosszabbításában is szerepet kaphat - mondta az InfoRádió Szigma - A holnap világa című tudományos magazinműsorában Perczel András tanszékvezető egyetemi tanár.

A Perczel András által vezetett kutatócsoport célja a térszerkezet meghatározása.

„Egy filmet lehet készíteni arról, hogyan is néz ki egy fehérje. Ha ezt megértettük, akkor egy ilyen kép birtokában lehet racionálisan tervezni például egy másik fehérjével való kölcsönhatását, megérteni a működését. Azt, hogy egy enzim hogyan tud természetesen folyamatokat gyorsítani, lassítani vagy meggátolni” - fejtette ki a tanszékvezető egyetemi tanár a Szigma - A holnap világa című műsorban.

Az MTA rendes tagja kiemelte:

az élő szervezetnek a fehérjék a szorgalmas kezei.

„Egy sejten belül minden kémiai reakció fehérjén keresztül valósul meg. Egy fehérje megértése elvezet minket egy betegséghez, vagy akár az örök élet kutatásához is” - hangsúlyozta.

Perczel András több példát említett.

  • Az inzulin is fehérje, amely a vércukorszint szabályozásáért fontos. Ez sok százmillió cukorbeteg ember életét menti meg, javítja az életminőséget.
  • Sokféle rákos betegség gyógyításában kerültek elő monoplanáris ellenanyagok, amelyek specifikus gyártása lehetővé teszi, hogy leukémiás betegség leküzdhető. Egy ilyen beteg 20-30 éve még meghalt volna.

A tanszékvezető egyetemi tanár közölte: a fehérjék és az öregedés kapcsolata is érdekli a kutatókat.

„Bizonyos fehérjék más fehérjékkel kölcsönhatni kezdenek, s kivonódnak a forgalomból. Ennek a kölcsönhatásnak a vizsgálata alapvető új lehetőséget nyit a gyógyszeripar és a nanotechnológia szempontjából. Olyan anyagokat lehet tervezni, amelyek kompaktak, stabilak, és mégis zöldek, lebomló tulajdonságokkal rendelkeznek. Ez jól lehet hasznosítani a jövőben” - fejtette ki.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×