Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elhunyt Piers Sellers, a NASA klímakutatója és űrhajósa

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hatvanegy éves korában elhunyt Piers Sellers, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) klímakutatója és egykori asztronautája, aki élete végén vált híressé a Föld sebezhetőségéhez fűzött ékesszóló kommentárjai és a szervezetében diagnosztizált rákbetegségről írt jegyzete révén.

A texasi Houstonban halt meg pénteken, halálát hasnyálmirigyrák okozta - közölte nyilatkozatában a NASA.

Sellers megosztotta a klímaváltozásról űrhajósként szerzett benyomásait Leonardo DiCaprio idén ősszel bemutatott, Özönvíz előtt című dokumentumfilmjében is. A filmben azt mondta DiCapriónak, a látvány az űrből, hogy a légkör csupán "vékonyka hagymahéjként veszi körbe a Földet", segítette őt hozzá a bolygó sérülékenységének teljesebb megértéséhez.

Piers Sellers emellett jegyzetet írt a The New York Timesnak az élete értelmével kapcsolatos belső vívódásairól, miután megtudta, hogy halálos beteg. A filmben és utóbbi jegyzetében egyaránt derűlátóan nyilatkozott, amellett érvelve, hogy az emberi leleményesség szerinte megmenti majd a bolygót az elszabaduló globális felmelegedés által előrevetített szörnyű végtől.

"Piers egész életét a bolygó megmentésének szentelte" - szögezte le Charles Bolden, a NASA igazgatója. Bolden nyilatkozata szerint Piers nem csupán azt hagyta örökül, milyen sürgetőek a légkör felmelegedésével kapcsolatos teendők, "de azt a reményt is, hogy az emberiség képes jobban sáfárkodni bolygójával".

A brit születésű egykori asztronauta a NASA Washingtonhoz közeli Goddard űrközpontjának tudományos és kutatási igazgatóhelyettese volt. Kutatóként 1982 óta dolgozott a NASA-nak és 1996-ban lett az asztronauták csapatának tagja. Háromszor járt a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), legutóbb 2010-ben.