INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 23. szerda
Tekla

madártan

búvár

madártani

balaton

ritka állat

Eddig sosem látott madár úszkál a Balatonban

Eddig sosem látott madár úszkál a Balatonban

InfoRádió

Magyarországon eddig még soha nem látott madarat – a fehércsőrű búvárt – láttak a balatonföldvári mólónál.

A madárvilágunk nagyon gazdag: Magyarországon eddig körülbelül 408-410 fajt, Európában 780-800 madárfajt figyeltek meg. A fehércsőrű búvár ilyen szempontból egy új jövevény – mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület társadalmi kapcsolatok igazgatója.

A hírről azonnal értesült a hazai madármegfigyelők mind népesebb közössége, így néhány órán belül, majd másnap is az ország sok száz kilométerre lévő pontjairól is érkeztek érdeklődők a Balatonhoz.

Eddig sosem látott madár úszkál a Balatonban

Orbán Zoltán hozzátette: a fehércsőrű búvár szélsőségesen a vízi életmódhoz alkalmazkodtak, ezért a szárazföldön szinte alig tudnak menni, csak úgy totyorásznak, mint a pingvinek. Ez azért van, mert nagyon hátul van a lábuk.

A búvárok nagytestű, liba méretet is elérő vízi madarak. Akár hatvan méternél mélyebben a víz alá merülve vadásznak halakra, rákokra és csigákra. Az északi területek fészkelői. Európában három fajuk költ, az északi búvár, a sarki búvár és a jeges búvár néhány példánya évről évre előforduló telelő vendége hazánknak. A most megfigyelt fehércsőrű búvár viszont kontinensünkön nem, csak Szibéria, Alaszka és Kanada arktikus térségeiben fészkel.

Telelő példányai Észak-Norvégiában fordulnak elő kis számban, a faj Európa középső vagy délebbi régióiban csak ritkán tűnik fel, így a magyar előfordulás nemzetközi szinten is érdekes adatnak számít.

Nehéz beleképzelnünk magunkat abba a végtelen szabadság állapotába, ami a madaraknak van. Képzeljük el, hogy 20 évesen van a zsebünkben egy végtelen költségkeretű bankkártya, nincs még családunk, és oda megyünk a világban, ahova akarunk” - mondta Orbán Zoltán.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület társadalmi kapcsolatok igazgatója szerint éppen ezért vagyunk szerencsések, hogy a fehércsőrű búvár minket látogatott meg.

A búvárfajok között ez a legnagyobb termetű, jellegzetes fehéres-sárgás csőréről lehet megismerni. Nászruhában rendkívül impozáns látványt nyújt fekete alapszínű fehér pettyes tollazatával.

A Balatonon megfigyelt madár egy fiatal példány volt, amelynek tollazata világosbarnás alapszínű, torka és nyaka elülső fele világos.

A madár Szántód és Balatonföldvár között, folyamatosan táplálkozva mozgott. Nagy valószínűséggel az elmúlt napokban tomboló északi szél sodorhatta a Kárpát-medencébe ezt a Közép- és Kelet-Európában rendkívül ritkán megjelenő madárfajt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület társadalmi kapcsolatok igazgatója elmondta, ha a fehércsőrű búvár még egy-két napig stabilan itt marad az országban, akkor biztos, hogy elkezdenek beáramlani Magyarországra a lengyel, német, cseh, szlovák, szerb orosz vagy akár angol madármegfigyelők is.

Kapcsolódó hang

Orbán Zoltán a fehércsőrű búvárról
 
Bővebben a fehércsőrű búvárról
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018