eur:
395.42
usd:
366.61
bux:
65577.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Forradalmasítják az időjárás-előrejelzést

Az eddigi legfejlettebb időjárás-megfigyelő műholdat lőtte fel az Egyesült Államok az űrbe.

A műhold útnak indítása egy olyan 11 milliárd dolláros projekt része, melynek célja az időjárás-előrejelzés forradalmasítása és még több élet megmentése.

Az új GOES-R műhold úgy követi figyelemmel az Egyesült Államok időjárását, ahogy korábban egy műszer sem volt képes: figyeli a hurrikánokat, a tornádókat, az áradásokat, a vulkáni hamufelhőket, az erdőtüzeket, a zivatarokat és még a napkitöréseket is.

A műhold szombati felbocsátására a világ mintegy ötven televíziós meteorológusa és az űrprogramban dolgozó nyolcezer szakértő és vendég gyűlt össze.

Al Roker, az NBC munkatársa szerint a műhold segítségével sokkal több információt kaphatnak sokkal gyakrabban, sokkal részletesebben és jóval nagyobb felbontásban. A tornádók esetében pedig az információk révén "10, 15, 20 perccel több időt tudunk adni az embereknek, így valóban életmentésről beszélünk" - mondta a meteorológus.

Stephen Volz, az amerikai Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) igazgatója szerint az amerikaiak számára ez gyorsabb, sokkal pontosabb időjárás-előrejelzést és -figyelmeztetéseket jelent, és egyben azt is, hogy több életet lehet megmenteni.

Az egymilliárd dollárt érő GOES-R az első abból a négy forradalmian új műholdból, amelyet az elkövetkező húsz évben terveznek munkába állítani. Harminchétezer kilométer magasan Egyenlítő-körüli pályára áll, ahol három régebbi, negyvenéves technológiával felszerelt műholdhoz csatlakozik és a GOES-16 nevet kapja.

Néhány hónapos tesztidőszak után az új műhold átveszi az egyik régi munkáját. A második új típusú műholdat a tervek szerint 2018-ban lövik fel. A teljes sorozat munkába állása 2036-ig tart.

A GOES-R 15 percenként készít teljes képet a nyugati félgömbről, a kontinentális Egyesült Államokról ötpercenként. A különlegesen viharos régiókról szóló információkat 30 másodpercenként frissítik. A villámlásokat feltérképező műszere másodpercenként 500 pillanatfelvételt képes készíteni - mondta el Greg Mandt, a NOAA programigazgatója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×