eur:
393.17
usd:
367.11
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Így fordítsd a saját hasznodra a környezetvédelmet

Utazást és koncert jegyet is nyerhet az, aki óvja a környezetét és visszaváltja az alumínium dobozokat a gyűjtőállomásokon.

Az alumínium csomagolás végtelen számú alkalommal száz százalékban újrahasznosítható, ráadásul az eredeti energiaszükséglet öt százaléka szükséges ahhoz, hogy újra alumínium készüljön belőle – közölte Duma László, a Returcom Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Az Eurostart felmérése szerint a magyarok évente fejenként 378 kilogramm hulladékot termelnek, aminek mindösszesen 5 százalék kerül komposztálásra, 9 százalékát elégetik, és 23 százalékot hasznosítanak újra. A maradék 65 százalék pedig lerakókba kerül. Az Európai Bizottság 2030-ra egész Európában 70 százalékos újrahasznosítást szeretne elérni.

Duma László szerint ennek a célnak az elérése érdekében tudatosodnia kell mindenkiben, hogy miért érdemes és hogyan lehet újrahasznosítani.

A „Dobd be magad!” kampány azt üzeni, van megoldás arra, hogy egyszerű módon védjük a környezetünket. Az ezen belül meghirdetett „Aluvaluta” kezdeményezés pedig ajándékokkal ösztönöz a tudatos újrahasznosításra – ismertette az ügyvezető igazgató.

„Aki az üres aludobozait visszaviszi az országban 200 helyen megtalálható automaták egyikébe, a visszaváltáskor kapott szelvénnyel egy játékban vehet részt. A fődíj egy 200 ezer forintos utazást, és számos koncertjegyet is lehet vele nyerni” - mutatta be a kezdeményezést Duma László.

Elmondta, hogy évente átlagosan nagyjából 90 alumínium italos dobozt fogyaszt minden magyar állampolgár. A magyarok az aludobozok közel felét dobják szelektív hulladékgyűjtőbe, vagyis évente 45 alumínium dobozt hasznosítunk újra, 45 pedig a szemétlerakókban végzi -

Ezen az arányon szeretnénk javítani, mert minél nagyobb arányban kerülnek az alumínium dobozok a szelektív gyűjtőkbe, annál több szén-dioxid kibocsátását takaríthatjuk meg a bolygónk számára – emelte ki a Returcom Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×