eur:
395.28
usd:
371.93
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Friss Nobel-díjas: "olyat akartam csinálni, amit mások még nem"

Hiába emlegették évek óta esélyesként, csak nehezen találta a szavakat Oszumi Josinori, az orvosi Nobel-díj idei kitüntetettje, aki a hétfői bejelentés hallatán először csak annyit tudott mondani: "ah".

Thomas Perlmann, a stockholmi Karolinska Intézet Nobel-bizottságának titkára szerint a japán tudós egyáltalán nem számított a díjra. "Azt hiszem, nagyon örült, öröm volt beszélni vele" - mondta el a telefonhívásról.

"Rendkívül megtisztelő" - válaszolta Oszumi Josinori a Kyodo japán hírügynökség megkeresésére később. "Olyan öröm ez egy tudós számára, amelyet semmi sem múlhat felül" - mondta az NHK japán televíziónak.

A molekuláris sejtbiológiával foglalkozó tudósnak a sejt megújulásában alapvető szerepet játszó autofágia mechanizmusának kutatása területén elért eredményeiért ítélték oda a Nobel-díjat.

Az emberi szervezetben állandóan ismétlődő folyamat a sejtek "önevése" vagy kannibalizmusa, kifinomult egyensúly van a lebomlás és az újjáépülés között, erről szól az élet - fejtette ki a televíziónak.

Arra a kérdésre, hogy miért a fehérjék lebomlását és nem az összetételét választotta kutatási területéül, azt válaszolta: "valami olyat akartam csinálni, amit mások még nem".

A 71 éves Oszumi 8 millió svéd koronával (257 millió forintos összeggel) gazdagodik, a díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Ismét felütötte a fejét a madárinfluenza

Ismét felütötte a fejét a madárinfluenza

Kimutatta a madárinfluenza-vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van - közölte a hivatal kedden közleményben az MTI-vel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×