eur:
394.62
usd:
365.22
bux:
65482.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ideje megbeszélnünk, mi történt az I. világháborúban

Fontos, hogy a nemzeti történelmi szemléletek kapcsolódhassanak egymáshoz, és értsék egymás szempontjait - fogalmazott Katona Csaba. A történész "A román és magyar nemzetépítő törekvések az első világháború időszakában" elnevezésű bukaresti konferencia után hangsúlyozta: érdemes az akkor élt emberek hétköznapjain keresztül vizsgálni a történelmi eseményeket.

„Közel egy évszázad telt el az első világháború óta, és nagyon sokáig lényegében két párhuzamos történelemelbeszélés, narratíva létezett egymás mellett” - emlékeztetett a történész.

Kifejtette: az egyik volt a miénk, a magyaroké, akik a vesztes szemszögéből nézték az eseményeket. A meghatározó negatív élményünk Trianon, és az ezzel járó területveszteség, az ezzel járó lelki trauma. Számunkra az első világháború valaminek a vége volt, egyben egy hanyatlás kezdete. Ugyanakkor számos szomszéd ország esetében ez egy sikertörténet kezdete.

„Mi mindig úgy beszéltünk erről, hogy ez egy csapás, veszteség, igazságtalanság, ők pedig úgy, hogy diadal, az igazság győzelme” - fogalmazott Katona Csaba.

„Ez a kétféle narratíva eddig nem tudott beszélni egymással. Ennek az az oka, hogy mind a két ország szigorúan és csakis nemzeti alapon közelítette meg a történéseket” - ,magyarázta a szakértő.

„Ugyanakkor ez a két párhuzamos történelem nem két párhuzamos történelem, ez egy történelem. Ami nekünk veszteség, az nekik győzelem” - mondta a történész.

„A mostani konferencia küldetése az volt, hogy végre ne egymás mellett beszéljünk el, hanem együtt beszéljünk ezekről a dolgokról, próbáljuk megérteni a másik álláspontját, próbáljunk meg közelebb kerülni a történésekhez olyan módon, hogy megértsük, minden fájdalmával, minden örömével. Ez a mi közös történelmünk, a miénk együttesen” - hangsúlyozta Katona Csaba.

A témáról bővebben ma este a hét órai hírek után kezdődő Szigma - a holnap világa című műsorunkban hallhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×