eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Egyre durvább a globális felmelegedés!

NOAA: tizenötödik egymást követő hónapja dőlnek a havi melegrekordok.

Tizenötödik egymást követő hónapja dőlnek meg a globális havi melegrekordok, ami a leghosszabb egybefüggő időszak azóta, hogy az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) 1880-ban megkezdte a hőmérsékleti adatok feljegyzését.

A hivatal szerdán kiadott szokásos havi jelentése szerint az idei július volt az elmúlt 137 év legforróbb hónapja, és egyre biztosabb, hogy 2016 lesz a bolygó eddigi legmelegebb éve.

Júliusban a szárazföldi és tengerfelszíni átlaghőmérséklet 0,87 Celsius-fokkal haladta meg a 20. századi átlagot, és elérte a 16,67 Celsius-fokot. Ez 0,06 Celsius-fokkal magasabb, mint a 2015 júliusában mért hetedik havi hőmérsékleti rekord. Az év első hét hónapjának globális átlaghőmérséklete is rekordot döntött, 1,03 Celsius-fokkal meghaladva a 20. századi átlagot.

A globális tengerfelszíni átlaghőmérséklet idén júliusban szintén rekordot döntött, akárcsak a januártól júliusig tartó időszakban, míg a globális szárazföldi átlaghőmérséklet az 1998-as júliusi rekordmagasságba szökött és a január-július időszakban is rekordot döntött. Ázsia a második, Óceánia a negyedik, Észak-Amerika az ötödik, Afrika és Európa a hetedik legmelegebb júliusán van túl.

Az északi-sarki tengeri jég kiterjedése júliusban 16,9 százalékkal kisebb volt az 1981-2010 közötti átlagnál. Ez volt a harmadik legkisebb júliusi kiterjedés a mérések 1979-es kezdete óta.

Az antarktiszi tengeri jég kiterjedése idén júliusban pedig 0,2 százalékkal volt nagyobb az 1981-2010 közötti időszak átlagánál, ami 2011 óta a legkisebb, a mérések kezdete óta a 19. legkisebb júliusi kiterjedés volt.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×