eur:
393.06
usd:
366.4
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Gipsz helyett 3D-nyomtatóval készült síné a jövő

Gipsz helyett 3D-nyomtatóval készült síné a jövő

Forradalmasítani fogja a gyógyászati segédeszköz gyártást a gipszet helyettesítő 3D-s technológiával készült rögzítő sín - mondta a Péterfy Sándor utcai Kórház, Rendelőintézet és Baleseti Központ igazgatóhelyettes főorvosa.

„Korábban voltak már hasonló kísérletek, nyertek is egy designer-díjat egy ilyen eszköz elkészítése kapcsán. A hétköznapi életben a gyógyászati segédeszköz gyártásban voltak már ezzel kapcsolatos próbálkozások, de eddig nem vezetődött be, mint rutin eljárás” - ismertette Tóth Ferenc.

„A 3D-s technológiával készült rögzítő sínt az anyagszerkezettől függően, de sokkal nagyobb rácsszerkezettel lehet elkészíteni. Tehát a bőr ápolása sokkal könnyebb, és a 3D-s nyomtatással elkészíthető eszköznek jóval kisebb a súlya, még a műanyag-gipszeknél is” - sorolta az előnyöket a Péterfy Sándor utcai Kórház, Rendelőintézet és Baleseti Központ igazgatóhelyettes főorvosa.

Tóth Ferenc közölte, az elsődleges baleseti ellátásban egyelőre nem látja a 3D-s nyomtatás helyét.

„Ha egy törést helyre kell rakni, azt nem lehet ezzel a megoldással megoldani. De ha egy törés stabil, az ezzel a fajta megoldással megtartható, ráadásul sokkal komfortosabb a betegnek”

- ismertette.

„Ha egy törést helyre kell tenni, nem tudjuk útközben megőrizni ezt a pozíciót, amíg az eszközt elkészítjük. Ezért az elsődleges baleseti ellátás ezután is a hagyományos technikával lesz, és amint a törés már magától a helyén marad, csak rögzíteni kell azt, akkor léphet be a 3D-nyomtatással készült eszköz” - fejtette ki.

A Péterfy Sándor utcai Kórház, Rendelőintézet és Baleseti Központ igazgatóhelyettes főorvosa szerint az, hogy mennyi idő alatt készül el egy gipszet helyettesítő tartósín, a geometriai bonyolultságtól is függ bizonyos mértékig, de sokkal inkább technikafüggő, vagyis a nyomtató sebességétől.

Tóth Ferenc szerint egészen biztosan el fog terjedni ez a technológia, és forradalmasítani fogja a gyógyászati segédeszköz gyártást.

„Akkor válik hétköznapi, használható eszközzé a 3D-s gipsz, és a betegek akkor kaphatják kézbe, ha megvannak a toxikológiai vizsgálatok, egészen pontosan meg lehet határozni az anyagot, amiből készülhet, és lesz arra valamilyen finanszírozási forrás, hogy ezt az elég drága 3D-nyomtatót erre a célra megvásárolják” - közölte a Péterfy Sándor utcai Kórház, Rendelőintézet és Baleseti Központ igazgatóhelyettes főorvosa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×