eur:
392.16
usd:
366.57
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Megnyílt a mamutvadászok barlangja

Mamutvadászok barlangját idézi az az új régészeti múzeum, amely a napokban nyílt meg a dél-morvaországi Pavlovban. A létesítmény mintegy 100 millió koronába (1,15 milliárd forint) került. A költségek kétharmadát európai uniós támogatásokból fedezték, egyharmadát a dél-morvaországi régió állta.

A régészeti park jellegű múzeumban a látogató nemcsak a helyszínen talált tárgyakkal ismerkedhet meg, de lehetősége nyílik közelről megfigyelni a régészek feltáró munkáját is.

A park a helyszín több tízezer évvel ezelőtti állapotát tükrözi - magyarázta Petr Kubín, a Mikulovi Regionális Múzeum igazgatója újságíróknak.

A Pálavai-dombok (Pálavské vrchy) és a Nové Mlyny víztároló melletti területen a cseh archeológusok korábban számos mamutcsontmaradványt találtak, amelyek mintegy 30 ezer évesek.

Ennek a területnek egy részét fedték most be, a látogatók egy multimédiás bemutatón ismerkedhetnek meg az egykor ott élő emberek mindennapjaival.

Az egyedi építészeti megoldásokat is felvonultató, nagy területű múzeum megnyitóján megjelent Bohuslav Sobotka cseh kormányfő is. A látogatókat hétfőtől várja a létesítmény.

A régészek 1925-ben ezen a környéken ásták ki a híres vestonicei Vénuszt. A 11,5 centiméter magas, meztelen nőt ábrázoló agyagszobrocska mintegy 29-25 ezer éves, értékét legalább 40 millió dollárra (11 milliárd forint) becsülik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×