eur:
387.61
usd:
356.98
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Kik népesítették be elsőként Észak-Amerikát?

Észak-Amerika talán legrégebbi őslakosai voltak azok a kevéssé ismert emberek, akik az egyik oregoni barlangban talált szokatlan kidolgozású kő dárdahegyet készíthették - közölték amerikai és dán kutatók a Science című tudományos folyóirat legfrissebb számában.

Az eredmény új információkkal egészíti ki azt a régóta zajló vitát, amely arról szól, hogy kik népesítették be elsőként Észak-Amerikát, és kik alapították meg az amerikai őslakos kultúrát.

Az Oregon állambeli Paisley-barlangból előkerült kőeszközök és emberi ürülék elemzése azt mutatja, hogy mintegy 13 200 éve éltek ott emberek, körülbelül ugyanakkor vagy még korábban, mint az úgynevezett Clovis-emberek, akikről úgy tudni, hogy elsőként érkeztek a kontinensre.

A legáltalánosabban elfogadott elmélet szerint az új-mexikói Clovis mellett talált leletek alapján Clovis-embereknek nevezett csoport tagjai elsőként érkeztek Szibériából az Ázsiát Amerikával akkor még összekötő Bering-földnyelven keresztül Alaszkába a jégkorszak végén.

A drasztikusan eltérő módon készült fegyver felfedezése azonban kétségeket ébreszt azzal az elmélettel szemben, hogy egyetlen csoport népesítette be a vidéket, sőt újabb bizonyítékkal szolgál arra, hogy a Clovis-emberek nem voltak egyedül. "A két megközelítés, ahogyan a hajító eszközök készültek, valóban nagyon eltérő" - hangsúlyozta Loren Davis, az Oregoni Állami Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője. A kutató szerint az, hogy kétféle módon készült dárdahegyek kerültek elő, arra utal, hogy a Clovis-emberek nem egyedüli népcsoportként érkeztek Amerikába.

Kutatók úgy vélik, az ötlet, hogy a hajítódárda végére szánt éles kőhegy nyélben végződjön a könnyebb összeszerelés érdekében, évezredekkel korábbról, Ázsiából ered. Az Egyesült Államok északnyugati részén, Oregon államban fellelt módszer azonban eltér a megszokottól.

"Ez egy olyan technika, melyet vélhetően Észak-Amerikában fejlesztettek ki, és birtokunkban van egy teljes összeállítás, amelyet a +nyugati nyeles+ tradícióhoz tartozóként azonosítunk" - magyarázta Dennis Jenkins kutatásvezető, az Oregoni Egyetem munkatársa. Hasonló stílusban készült dárdahegyeket találtak Idahóban és Nevadában is.

Az Oregonban felfedezett dárdahegyek körülbelül egyidősek a Clovis dárdahegyekkel, de nyeles részük kidolgozása, ahol a dárdanyélhez rögzítették őket, más. Mindez arra utal, hogy két különböző kultúra létezhetett egyidejűleg Észak-Amerika területén.

Jenkins szerint elképzelhető, hogy a felfedezők, akik Szibériából Alaszkába érkeztek, két csoportra váltak szét. Az egyik csoport az amerikai nyugaton folytatta útját, míg a másik keletre tartott, majd végül újra egyesültek.

A Paisley-barlangban először az 1930-as években Luther Cressman, az Oregoni Egyetem régésze bukkant rá a valaha volt kultúrák nyomaira.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×