INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Május 7-re tűzték a Dragon magánűrhajó indítását

InfoRádió / MTI
Május 7-re tűzték ki a Dragon amerikai magánűrhajó újabb indítási időpontját, miután a Nemzetközi Űrállomás felé indítandó űreszköz fellövését többször is elhalasztották az elmúlt hónapokban.

Az űrhajót üzemeltető SpaceX cég szóvivője kedden elmondta: a floridai Cape Canaveralon lévő Kennedy Űrközpont illetékesei erre a napra tudták beütemezni az űrhajó indítását. Addig is folytatják a Dragon felkészítését az útra, tesztelve egyebek között elektronikus rendszerét.

A Dragon lesz az első magánűrhajó, amely kiköt a Nemzetközi Űrállomáson. Egyelőre ember nélkül repül, de a SpaceX számításai szerint a Dragon a forgalomból tavaly kivont amerikai űrsiklók helyébe lépve embereket és a rakományt szállít majd a Föld körül átlagosan 350 kilométeres magasságban keringő űrbázisa.

Az 5,2 méter hosszú, 3,6 méter átmérőjű Dragon rakterében féltonnás hasznos teherrel, főként az űrállomáson dolgozó űrhajósoknak szánt ellátmánnyal indul el. Miután megközelíti az űrbázist, az ott dolgozó asztronauták egy robotkar segítségével fogják be.

A címlapról ajánljuk