eur:
389.15
usd:
363.41
bux:
68076.78
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Félmillió évvel ezelőtt már létezett a tbc?

Lehetséges, hogy az eddig feltételezettnél sokkal korábban, már félmillió éve megbetegedtek emberek tuberkulózisban, ma a világ egyik leggyakoribb fertőzőbetegségében, legalábbis erre következtetnek német tudósok egy törökországi koponyalelet alapján.

A tudomány eddig abból indult ki, hogy ez a bakteriális fertőzőbetegség csak néhány ezer éve bukkant fel az embernél. Egy törökországi kőfejtőben talált 500 ezer éves emberi koponyán azonban olyan agyhártyagyulladás nyomait vélték megtalálni a göttingeni egyetemi klinika (UMG) kutatói, amelyet tuberkulózis okozhatott.

Michael Schultz, a németországi egyetem paleopatológusa és John Kappelmann, az amerikai Austini Egyetem kutatója a törökországi Homo erectus koponyája elülső részének belső oldalán olyan apró gödröcskéket és egy-két milliméteres barázdákat talált, amelyek formájukat és elhelyezkedésüket tekintve agyhártyafertőzésre és a tuberkulózis egy meghatározott formájára, a Leptomeningitis tuberculosára jellemzők. Ezek az elváltozások akkor keletkeztek, amikor az őskőkori ember még élt.

A Homo erectus félmillió éves koponyadarabjait egy nemzetközi kutatócsoport találta 2004-ben egy nyugat-törökországi kőfejtőben. A maradványok valószínűleg egy 18-30 éves, Afrikából származó, sötétbőrű férfitól származnak.

A göttengeni kutatók egyelőre csak a koponyacsontok másolatát tanulmányozhatták, de az tervezik, hogy nyáron a helyszínre utaznak és fénymikroszkópos, illetve endoszkópos vizsgálatokat végeznek. Ha feltételezéseiket a vizsgálatok is megerősítik, a törökországi lelet lesz az egyetlen bizonyíték a világon arra, hogy már a korai paleolitikumban is betegedtek meg emberek agyhártyatuberkulózisban.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×