eur:
393.57
usd:
368.05
bux:
66492.93
2024. április 25. csütörtök Márk

Könnyebb lesz szaporítani a pandákat

A pandáknál nemcsak a pandanőstényekre, hanem a hímekre is jellemző az éves ivari ciklus - derítették ki amerikai és kínai kutatók. A felismerés jelentősen növelheti a jövőben a tenyésztési sikereket.

A nőstény óriáspandák egy évben egyetlen egyszer termékenyek február és május között, és ez az alkalom is csupán 24-72 óráig tart. Ez a szűk időtartam egyike azoknak az okoknak, amiért olyan nehéz pandákat tenyészteni.

A washingtoni Smithsonian Conservation Biology Institute kutatói a kínai Csengtu pandakutató állomáson dolgozó kollégáikkal együtt három éven keresztül vizsgálták az állomás nyolc hímnemű óriáspandájának biológiáját és viselkedését.

Megfigyeléseik arra mutattak rá, hogy a hím nemi hormonok termelődése, a spermiumok koncentrációja és a herék nagysága fokozódott három-öt hónappal a legtöbb nőstény termékenységi időszaka előtt, ami egyfajta felkészülés lehet a nőstények lehetséges megtermékenyítésének rövid és megjósolhatatlan idejére - számolt be az eredményről a Die Welt című német lap internetes kiadása.

Az adatok segíthetnek a fogságban élő pandák szaporításában, és ezzel hozzájárulhatnak ahhoz, hogy minél több állatot lehessen visszatelepíteni a természetbe, hiszen vadon élő pandák már csak igen kevés hegyvidéki élőhelyen maradtak fenn Kínában. Most már lehetséges például, hogy a mesterséges megtermékenyítéshez szükséges spermalevétel idejét tudatosan határozzák meg.

A tanulmány a kutatók közlése szerint a Biology of Reproduction című szaklapban fog megjelenni.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×