eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szívbetegségek ellen védhet egy vérben található fehérje

Egy természetesen előforduló fehérje védelmet nyújthat a szívbetegségekkel szemben - idézte brit kutatók megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (www.telegraph.co.uk).

Vizsgálataikból kiderült, hogy a PXR jelű receptor molekula segít aktiválni azt a mechanizmust, amely az ereket rugalmasan és lerakódásoktól mentesen tartja.

A PXR vérbeli szintjét bizonyos szerekkel növelni lehet, így el lehetne érni, hogy a szervezet maga védekezzen a szívbetegségek ellen - vélik a Surreyi Egyetem kutatói.

Karen Swales kutatásvezető elmondta, hogy régóta ismerték a szóban forgó fehérje fontos szerepét a májban, ahol a káros melléktermékek kiválogatásában segédkezik.

"Most úgy gondoljuk, hogy fontos szerepe lehet abban is, hogy megvédje a szervezetet a kardiovaszkuláris betegségektől" - tette hozzá.

Mint megállapították, a PXR emeli az antioxidáns enzimek szintjét, amelyek képesek csökkenteni az érfal gyulladását, ezzel együtt pedig csökkentik az érelzáródások esélyét is.

A tanulmányt a Cardiovascular Research című szakfolyóiratban ismertették részletesen.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×