eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Katéteres eljárásokat oktatnak Debrecenben

A Debreceni Egyetem Kardiológiai Intézetének szív-elektrofiziológiai laboratóriuma Kelet-Európa első akkreditált oktató központja lett.

Kétféle katéteres eljárással, fagyasztásos és égetéses technikával is kezelik a pitvarfibrillációt a Debreceni Egyetem Kardiológiai Intézetében. Csanádi Zoltán egyetemi docens, a szív-elektrofiziológiai laboratórium vezetője a pitvarfibrillációt a 21. század kardiovaszkuláris járványának nevezte.

A katéteres eljárás kétféle kezelési módját Debrecenben kezdték el nemzetközi szinten is az elsők között alkalmazni. Ezeket a módszereket a szakorvosok jelenleg a világon kizárólag a kezelési eljárásokat kifejlesztő Medtronic által működtetett továbbképző központokban sajátíthatják el, melyekből összesen 8 működik Európában.

Debrecenben pitvarfibrilláció miatt tavaly már több mint száz, úgynevezett ablációs eljárást végeztek - tájékoztatott Csanádi Zoltán.

Kelet-Európában a debreceni labor az első, amely Nemzetközi Akadémiai Képző Központ minősítést kapott a Medtronictól. Tamás Viktor, a vállalat magyarországi vezetője szerint a képzésekre 90 százalékban külföldi orvosok fognak jelentkezni.

Édes István, a Kardiológiai Intézet igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: az elismerés a tudományos kutatás szempontjából is előnyt jelent az egyetemnek.

A Nemzetközi Akadémiai Képző Központban az első hivatalos tréning időpontok 2012 februárjától indulnak. A tervek szerint évente 4-5 képzési hét lesz majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×