eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Űrszemét miatt módosítják a Nemzetközi Űrállomás pályáját

Egy amerikai távközlési műhold roncsai veszélyeztetik a Nemzetközi Űrállomás (ISS) épségét, és ezért módosítják annak pályáját - közölték csütörtökön a houstoni amerikai irányító központban.

A tíz centiméter átmérőjű űrszemét kikerülése érdekében magasabb pályára állítják az ISS-t. A manővert az orosz Zvezda (Csillag) modul hajtóműveivel hajtják végre péntek délután, közép-európai idő szerint 17 óra 10 perckor.

A jövő héten újabb pályakorrekciót kell végrehajtani, mert a hónap végén az ISS-hez érkezik a Progressz teherűrhajó, és meg kell teremteni a megfelelő kapcsolódási feltételeket.

Eddig 13 alkalommal kellett módosítani az ISS pályáját űrszemét veszélye miatt. Ez legutóbb tavaly szeptemberben történt. Egy másik esetben, 2011 júniusában átmenetileg el kellett hagyni az űrbázist. Az ott dolgozó űrhajósok az ISS-hez korábban csatlakozó két visszatérési egységben leltek menedékre, miközben az űrszemét nagyjából 250 méterre száguldott el a 110 méter széles űrállomástól. Akkor túl későn sikerült azonosítani a közeledő űrszemetet ahhoz, hogy módosítani lehessen az űrállomás pályáját, emiatt utasították a legénységet, hogy hagyja el az űrbázist, és foglaljon helyet a két Szojuz-kapszulában. Így vész esetén leválhattak volna az ISS-ről, és visszatérhettek volna a Földre.

Rengeteg törmelék kering az űrben, egyebek között elégett rakétafokozatok megmaradt darabjai vagy kiöregedett műholdak. Az ISS mindig kitér ezek elől, de a néhány centiméteres űrszemetet nehéz azonosítani.

Szakértők szerint csekély mennyiségű űrszemét is komoly kárt okozhat a Föld körül, attól 350 kilométeres távolságban keringő űrállomásban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×