eur:
393.83
usd:
365.42
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megtalálták a 2-es típusú cukorbetegség egyik okát pécsi kutatók

Pécsi kutatók megtalálták a 2-es típusú cukorbetegség egyik okát, és ez komoly segítséget jelenthet a betegség jövőbeni kezelésében - adta hírül az Új Dunántúli Napló hétfőn.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában több tényező is szerepet játszik. Az alapja leggyakrabban az, hogy a szervezet által termelt inzulin nem tudja megfelelő mértékben kifejteni vércukorszint-csökkentő hatását.

Ez általában a harminc év feletti, arra hajlamos és nem megfelelő életmódot folytató embereknél alakul ki, de az elhízott gyermekek körében is egyre gyakoribb.

Aki ebben a betegségben szenved, kevésbé érzékeny a cukor sejtekbe való bejutását szabályozó hormon, az inzulin iránt. A szervezet termel ugyan inzulint, de nem elegendőt ahhoz, hogy ez a normális vércukorszintet biztosítani tudja. Ezért szükségük lehet gyógyszeres kezelésre, súlyosabb esetben inzulinra is.

Pécsi kutatók nyolcéves munkájuk eredményeként arra jöttek rá, hogy a problémát az egyik aminosav végleges módosulása okozza.

Wittmann István, a Pécsi Tudományegyetem belgyógyászati klinikájának és nephrológiai centrumának vezetője a lapnak azt mondta: a felfedezés magában hordozza a kezelhetőség lehetőségét is. Ha a pécsiek ezzel kapcsolatos és a napokban benyújtott szabadalmát elfogadják, néhány éven belül olyan gyógyszerek és táplálék-kiegészítők állhatnak a betegek rendelkezésére, amelyekkel megállíthatják állapotuk romlását.

A klinika vezetője emlékeztetett rá, hogy Magyarországon egymillió cukorbeteg él és ugyanennyien vannak a betegséget megelőző állapotban. Utóbbiak közül sokan nem vizsgáltatják ki magukat.

Wittmann István szólt arról is, hogy a felfedezés nemcsak a cukorbetegség, hanem anyagcsere-problémák, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében és a rákgyógyításban is segíthet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×