eur:
394.74
usd:
371.32
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Mi okozza a legtöbb magzati halált?

A magzatnak az anyaméhen belüli halálát leggyakrabban a terhesség alatt fellépő valamilyen szövődmény okozza, például a méhlepény rendellenes működése a tudomány által kevéssé tanulmányozott jelenséget vizsgáló két amerikai tanulmány szerint.

Az Egyesült Államokban tíz évvel ezelőtt még keveset tudtak a húszhetesnél idősebb halva született magzatokat érintő ritka "baleset", a magzati halál okairól.

Az amerikai orvostársaság szakfolyóirata (JAMA) kedden ismertetett két kutatást, amelyek 500 nő esetét tekintették át 2006 és 2008 között öt amerikai szövetségi államban.

Az Amerikai Egészségügyi Intézet tanulmánya azt mutatta ki, hogy a magzati halálesetek felét a terhesség idején fellépő valamilyen szövődményt okozta. Az esetek 26 százalékában a méhlepény rendellenes működése okozta a problémát. Az esetek 14-19 százalékában az anya szervezetében történt akut fertőzés vagy mérgezés, 10 százalékában pedig a magzat fejlődési rendellenessége, illetve a köldökzsinór rendellenes működése okozta a problémát.

A kérdésről végzett eddigi kutatások gyakran kudarcba fulladtak a magzat halál utáni vizsgálata híján, amelyet a családok fele lelki vagy anyagi okokból elutasított.

Az intézet tanulmánya kimutatta, hogy az afro-amerikai nők kétszer jobban ki vannak téve ennek a kockázatnak, mint fehérek vagy a spanyolajkúak. Ezt a különbséget gyakran azzal magyarázzák, hogy az afro-amerikai nők kisebb arányban vesznek részt a terhesség alatti rendszeres vizsgálatokon, de a tanulmány szerint "létezik rasszok szerinti különbözőség még azok között a nők között is, akik rendszeresen részt vettek a vizsgálatokon".

A Texasi Egyetem által elvégzett második tanulmány szerzői több kockázati tényezőre hívták a figyelmet: cukorbetegség, elhízottság, dohányzás, anya és magzata különböző vércsoportja, kábítószer-függés, részegség, 40 év feletti életkor, illetve leányanyaság.

A The Lancet orvosi folyóirat szerint a világszerte naponta bekövetkező 7000 magzati halál 98 százaléka a fejlődő országokba történik. Finnországban a legalacsonyabb a halvaszületések aránya - minden 1000 szülésből kettő, míg Nigériában és Pakisztánban - 1000 szülésre 40 - a legmagasabb.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×