eur:
394.72
usd:
370.35
bux:
65325.36
2024. április 19. péntek Emma

Nem befolyásolja a túlélést a zsírmáj

Meglepő eredményre jutottak az amerikai Johns Hopkins egyetem kutatói, akik tanulmányukban úgy találták, hogy az úgynevezett nem alkoholos eredetű zsírmáj nincs hatással a túlélésre.

Mariana Lazo kutatásvezető és csoportja arra keresett választ, hogy milyen mértékben növeli a nem alkoholos eredetű zsírmáj (NAFLD) a halálozási kockázatot.

"Ehelyett azt a választ kaptuk, hogy egyáltalán nem (növeli)" - idézte fel Lazo. Több mint 11 ezer amerikai adatait elemezték, akik életkora 20 és 74 év között volt, és akik egészségét tizennyolc éven át követték nyomon egy országos felmérésben.

A résztvevők mintegy ötöde élt zsírmájjal, a körükben nem volt magasabb a halálozási arány, mint a vizsgálatba bevont többi embernél. Az elemzés készítői nem tudják még, hogy miért nincs hatással a halálozási arányra a zsírmáj.

Az NAFLD-nél a szövettani vizsgálat az alkoholos májbetegséghez hasonló eltéréseket mutat annak ellenére, hogy az érintettek kórtörténetében nem szerepel a túlzott alkoholfogyasztás. A betegség kialakulása gyakran tünetmentesen zajlik, a máj egyre kevésbé képes a zsír lebontására, így az a májban halmozódik fel.

A tanulmányt a The British Medical Journal című orvosi folyóiratban tették közzé a szerzők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×