eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nem indult el a Mars felé a Fobosz-Grunt orosz űrszonda

A tervekkel ellentétben nem indult el a Mars felé, hanem Föld körüli pályán maradt a Fobosz-Grunt (Fobosz-Talaj) orosz űrszonda - közölte szerda hajnalban az orosz űrkutatási hivatal (Roszkoszmosz) igazgatója.

Vlagyimir Popovkin elmondta, hogy a szonda ugyan levált a Zenit hordozórakétáról is Föld körüli pályára állt, de saját hajtóművének meghibásodása miatt nem indult el a Mars felé.

Popovkin szerint az orosz szakembereknek még három napjuk van arra, hogy megpróbálják beindítani a szonda hajtóművét - s ezzel útnak indítani a Fobosz-Gruntot a vörös bolygó felé -, mielőtt lemerülnének a szonda elemei.

A Fobosz-Gruntnak az a feladata, hogy talajmintákat hozzon a Földre a Mars kísérő holdjáról a Foboszról, s vizsgálatokat végezzen a vörös bolygóról és az azt kísérő égitestről.

A mostanit megelőző orosz űrszondát 1996-ban lőtték fel, de sikertelenül járt. A Mars-96 nem jutott ki a bolygóközi térbe a hajtómű meghibásodása miatt.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×