eur:
393.17
usd:
352.2
bux:
73119.59
2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella

Még mindig nem tudjuk, mi történik pontosan egy élő sejtben

A sejtek felszínét, működési rendszerét napjainkban nem tudjuk még úgy feltérképezni, mint a műholdas rendszerek segítségével a Földünk felszínét láthatjuk. Messze vagyunk attól, hogy egy élő sejtben pontosan meghatározhatnánk, hogy mi mivel és miért van kölcsönhatásban - mondta Perczel András Bolyai-díjas kémikus, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, az ELTE Szerves Kémiai tanszékének egyetemi tanára az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Google Földet ma már jól ismerjük, a képek segítségével úgy el tudunk navigálna A-ból B-be, hogy közben nem vagyunk ott. Vagyis egy sor térképnek, számítógépes fejlesztésnek, műholdnak és informatikai rendszernek köszönhetően egészen pontosan megismerhetjük a Föld minden pontját.

Ennek az analógiájára szoktuk azt mondani, hogy nagyon szeretnénk megalkotni a Google Sejtet - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Perczel András, aki szerint nagyon izgalmas volna, ha legalább egy egyszerű baktériumsejtről meg tudnánk mondani, hogy egy-egy pontja az életfunkciói végzése közben hogyan alakul. Ennek megoldását azonban egyelőre nem látjuk - tette hozzá.

A jelenlegi eszközök jobb híján nyújtanak arra ígéretet, hogy bizonyos dolgokat fel tudunk talán majd térképezni. Attól azonban nagyon messze vagyunk, hogy egészen pontosan meg tudjuk mondani, mi mivel és milyen kölcsönhatásban van egy élő sejtben, egy adott partikulumban.

A díjakat csak megköszönni lehet

Idén Perczel András kémikus kapta a százezer euróval járó Bolyai-díjat. Ezzel kapcsolatban elmondta: a díjakat megérdemelni nem, csak megköszönni lehet, az igazi siker az, ha örömöt okoz az embernek a hivatása.

Az elhivatottságot, azt az attitűdöt, hogy meg kell fogni a munka végét, több helyről, gyermekkorában tanulta - mondta ezzel kapcsolatban. Ha az ember tesz valamit, szívvel-lélekkel tegye, és ez a hozzáállás szerencsés esetben eredményhez is vezet.

Csak azt tudom mindenkinek tanácsolni, hogy ha hivatást választ, higgyen benne, hogy öröme, sikerélménye lesz benne - mondta Perczel András.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Németh Szabolcs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gigantikus buzgár Békásmegyeren - figyelmeztet az FCSM

Nem szabad elvinni a homokzsákokat az ideiglenes gátakról, még akkor sem, ha már elvonult az ár - figyelmeztet a Fővárosi Csatornázási Művek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.23. hétfő, 18:00
Hankó Balázs
kultúráért és innovációért felelős miniszter
Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Csütörtökön még nagyot emelkedtek az európai részvénypiacok, történelmi csúcsra emelkedett a német tőzsde, pénteken viszont lefordulás jött, főként az autóipari részvények árfolyama esett nagyot, miután profitfigyelmeztetést adott ki a Mercedes-Benz. Az európai hangulatromlást az amerikai tőzsdék is lekövették, mérsékelt eséssel indult a pénteki kereskedés, nap végére azonban a csütörtöki záróérték közelébe értek a vezető amerikai részvényindexek..

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×