eur:
389.37
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Pontot tettek egy húszéves tudományos vita végére?

A klímaváltozás hatására nemcsak a Föld felszíne melegszik fel, hanem a légkör legalsó szelete, a troposzféra is - állítják brit és amerikai meteorológusok. A kutatók egy húsz évvel ezelőtt kezdődött vita végére akartak pontot tenni tanulmányukkal.

Annak idején műholdas megfigyelések alapján egyesek megkérdőjelezték, hogy az általános felmelegedés a troposzférát is érinti, mások ennek nyomán a felszíni felmelegedést és a klímamodellek megbízhatóságát is kétségbe vonták.

A szakértők most 195 témába vágó cikk, valamint az elmúlt négy évtized mérési adatai alapján megállapították, hogy a klímamodellek által előre jelzettekkel összhangban igenis melegszik a légkör legalsó része, amelyben az időjárási jelenségek nagy része lejátszódik, s amelyben az üvegházhatás is tapasztalható.

A troposzféra a Föld felszínén kezdődik és a trópusi területeken 16-18 kilométeres, a sarkköröknél 10 kilométeres magasságig terjed.

Dian Seidel, az Egyesült Államok Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatalának (NOAA) kutató meteorológusa szerint a húsz évvel ezelőtt felmerült kétségek a mérési módszerek hiányosságaiból következtek.

Elmondása szerint a felszíni hőmérsékletek mérése viszonylag könnyű, hiszen a mérőállomások "helyben vannak". Ezzel szemben a troposzféra hőmérsékletének nyomon követése nehéz technikai feladat, s csak az 1950-es évek végén kezdődött meg hőlégballonok felküldésével, melyek akár 10 kilométeres magasságból küldték vissza az adatokat a földre rádióhullámok segítségével.

Az első műholdas mérési adatok 1979-ből származnak, Seidel szerint azonban sem ezek, sem a korábbi ballonos adatok nem voltak megbízhatóak. "Időjárási ballonokról és időjárási műholdakról van szó, nem klímaballonokról és klímaműholdakról... Nincsenek elég pontosan kalibrálva ahhoz, hogy az éghajlat apró változásait nyomon kövessék, mi viszont pont erre vagyunk kíváncsiak" - fogalmazott.

A friss tanulmányt az amerikai NOAA, a brit meteorológiai szolgálat (Met Office) és a szintén brit Readingi Egyetem kutatói jegyzik, s a Wiley Interdisciplinary Reviews című tudományos lap klímaváltozással foglalkozó részében jelent meg.

Az ENSZ soron következő klímacsúcsa november 29-én kezdődik, a mexikói Cancúnban, egy új globális klímaegyezmény megkötésének esélyeit azonban elemzők csekélynek tartják.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×