eur:
388.97
usd:
361.23
bux:
68685.2
2024. május 7. kedd Gizella

Amit eddig nem tudtunk a T-rexről

Kannibál volt minden idők egyik legnagyobb szárazföldi húsevője, a "zsarnokgyík", azaz a Tyrannosaurus rex, amely alkalomadtán saját fajtársait is bekebelezte - állítják amerikai kutatók, akik felfedezéseikről a PLoS ONE tudományos portálon közöltek tanulmányt.

Eddig csupán egy ragadozó dinoszaurusz, a Majungasaurus (Mahajanga-gyík) esetében bizonyosodott be a kannibalizmus "vádja", de a paleontológusok a Gorgosaurusra, azaz az "ádáz gyíkra" is gyanakodnak. Előfordulhat azonban, hogy más nagytestű ragadozók is a kannibalizmus szokását gyakorolták - olvasható a tanulmányt ismertető Discovery News hírei között.

"Sok jelenkori hűsevő, az oroszlán, a hiéna, az alligátor vagy a jegesmedve is hajlamos a kannibalizmusra, de megesik ilyesmi az aprócska ürgével is" - hangsúlyozta Nicholas Longrich, a Yale Egyetem paleontológusa, aki kollégáival Észak-Amerika nyugati részén lévő múzeumainak dinoszaurusz gyűjteményét vizsgálta át.

Longrich fedezte fel a T-rex egy olyan lábszárcsontját, amelyen hatalmas fog által ejtett harapásnyom látható. "A harapásnyom tipikus a zsarnokgyíkra: túl nagy, hogy bármely más ragadozó dinoszaurusztól származhatna" - magyarázta a paleontológus, hozzátéve, hogy a T-rex fogai körülbelül 20 centiméter hosszúak voltak.

Ezt a feltételezést támasztja alá az a tény is, hogy a T-rex volt az egyetlen nagytestű ragadozó dinoszaurusz, amely Észak-Amerika nyugati részén 65 millió évvel ezelőtt megtalálható volt.

Amikor Longrich kollégáival más múzeumokban őrzött T-rex-maradványokat is átvizsgált, további bizonyítékokat talált arra nézve, hogy a "zsarnokgyík" kannibál lehetett. A paleontológusok felfedeztek három lábszárcsontot, valamint a mellső végtag egy olyan csontját, amelyeken hatalmas harapásnyomok éktelenkednek.

A paleontológusok nem zárják ki annak a lehetőségét sem, hogy némely esetben dögevésről volt szó. A gigászok megvívták egymással élethalálharcukat, majd a győztes lakmározott vetélytársa teteméből. - Megölve a vetélytársadat egyúttal "ingyen ebédhez" is juthatsz. A vadászat is jobban megy majd, ha felfalsz egy másik vadászt - magyarázta a paleontológus.

Mint rámutatott, a "zsarnokgyíkok" küzdelme elég látványos lehetett: ha egy T-rex győzedelmeskedni akart valamely fajtársa fölött, az ellenfél nyakát vagy állkapcsát kellett megcéloznia. "Kizárólag ezzel a stratégiával lehet kivédeni a viszonttámadást" - emelte ki Longrich.

A tirannoszaurusz stratégiája, a kannibalizmusra utaló nyomok, valamint az állat gigantikus testméretei arra engednek következtetni, hogy a "zsarnokgyík" magányos ragadozó volt, amely sohasem vadászott fajtársaival közösen. Némely nagytestű modernkori ragadozó - például az oroszlán vagy a hiéna - megtanult szervezett csoportban vadászni, ám a T-rex egyedei magányosan kóboroltak.

"Személyes véleményem, hogy egy csoportnyi felnőtt zsarnokgyíknak nehéz lett volna mindnyájuk számára elegendő élelmet felhajtani" - fejtette ki Longrich.

Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatták be Vlagyimir Putyin orosz elnököt újabb hat évre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×