eur:
389.5
usd:
363.46
bux:
68131.59
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Közel 21 ezer képkockából áll az eddigi legrészletesebb Mars-térkép

Közel 21 ezer képkockából áll az eddigi legrészletesebb Mars-térkép, amelyet a Mars Odyssey amerikai kutatószonda felvételeiből állítottak össze.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szondájára szerelt, hőkibocsátást érzékelő képalkotó rendszer (THEMIS) a vörös bolygó körül keringve 2002 óta készíti azokat a felvételeket, amelyekből az eddigieknél sokkal részletesebb térkép készülhetett a Mars geológiájáról.

A képek egy gigantikus mozaikká összeillesztve 100 méteres felbontással mutatják be a bolygó felszínét. A nappali felvételekből készült domborzati térkép interaktív formában tekinthető meg a http://www.mars.asu.edu/data/ címen, ahonnan a közel 22 gigabájt méretű képeket 48 fájlra bontva le is lehet tölteni.

A 2001 októberében elindított Mars Odyssey űrszonda 2001 októberében érkezett meg a Marshoz, ahol bolygó körüli pályára állva 2002 februárjában kezdte meg tudományos célú működését.

"Az Odyssey által begyűjtött adatok évekre elegendő munkát adnak a szakembereknek" - mondta Jeffrey Plaut, a kutatások egyik vezetője hozzátéve, hogy a THEMIS képei adják az alapját például azoknak a nemzetközi kutatásoknak, amelyek a Marson található ásványi anyagok összetételét és ezeknek felszíni előfordulását vizsgálják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×