eur:
395.66
usd:
371.89
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Magyar felfedezés: alig van különbség a zsenialitás és az őrület között

Az őrültek és a zsenik között alig van különbség, főleg, ha a génjeiket nézzük - adta hírül a brit sajtó a Semmelweis Egyetem kutatási eredményét. Kéri Szabolcsnak és kutatócsoportjának először sikerült bebizonyítania, hogy egy génvariáns egyszerre lehet felelős a zsenialitásért és az elmezavarért is.

Magyar pszichológusok felfedezték, hogy a kreatív emberekben van egy közös gén, amely egyben az elmezavar és a depresszió génje is. Úgy vélik, kutatási eredményük magyarázatot adhat arra, hogy az olyan zseniknek tartott művészeket, mint Van Gogh vagy az amerikai írónő Sylvia Plath, miért jellemezte önpusztító magatartás.

A kutatók a kreativitás és a zsenialitás génjét, a Neuregulin 1-et vizsgálták, amely jelentős szerepet játszik az agy fejlődésében, de egyik változata (polimorfizmusa) növeli a szkizofrénia és a bipoláris zavar kialakulásának a veszélyét. Az NRG1 fehérje előállítását szabályozó DNS-láncban egyetlen betűnyi mutáció pszichózist és gyenge memóriát okozhat.

A magyar kutatók olyan önként jelentkezőket vontak be vizsgálatukba, akik nagyon műveltnek és kreatívnak tartották magukat. Ahhoz, hogy a szakemberek megmérjék a jelentkezők kreativitásszintjét, számos szokatlan kérdést tettek fel, például azt, hogy mi lenne, ha a felhőket kötelek kötnék össze, és lelógnának a földre?

Miután pontozták kreativitásukat, vérmintát vettek a kísérleti alanyoktól. A Psychological Science című folyóiratban megjelent tanulmányukban a magyar kutatók azt írják: a vizsgálat eredménye alapján kijelenthető, hogy a Neuregulin 1 kapcsolatba hozható a kreativitással.

Azok az önként jelentkezők, akiknél kimutattuk ennek a génnek egy bizonyos variánsát, nagyobb valószínűséggel kaptak magasabb pontszámot a kreativitás mérésénél és életükben is már több kreatív dolgot tettek le az asztalra, mint azok, akiknél a génnek egy másik formája volt kimutatható" - ismertette az eredményt Kéri Szabolcs.

A kutatást vezető magyar szakember hozzátette: ez az első vizsgálat, amely rávilágított arra, hogy az elmezavarral kapcsolatba hozható génvariánsnak jótékony funkciói is lehetnek.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×