eur:
388.37
usd:
360.29
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Csak ezer éve volt annyi hurrikán, mint most

Az Atlanti-óceán partjainál szokatlanul sok a hurrikán, több, mint eddig bármikor az utóbbi ezer évben - olvasható a Nature című folyóiratban közzétett tanulmányban.

A tudósok tanulmányozták az Észak-Amerikán és a Karib-tengeren pusztító hurrikánok által hagyott üledéket, és úgy találták, szokatlanul magas a modernkori hurrikántevékenység, csak ezer évvel ezelőtt lehetett ennél magasabb.

Az időjárás-változás hatása a hurrikánokra évek óta vitatott téma.

Michael Mann kutatásvezető a Pennsylvaniai Állami Egyetem munkatársa elmondta, hogy az ezer évvel ezelőtti hurrikántevékenységet nem ugyanazok a körülmények okozták, mint a mostanit.

A hurrikánok szele óránként 300 kilométeres sebességgel fúj, homokot és földet hord el a tengerpartról a szárazföld belsejébe. Ha lagúna található a tengerparttól beljebb, a tengerpartról felkapott anyagokat a szél a lagúnában teszi le, ahol az üledékréteget képez.

A kutatók az atlanti hurrikánok szokásos partra érésének közelében nyolc tengerparti lagúnát tanulmányoztak, hetet az amerikai partoknál, egyet pedig Puerto Rico partjainál.

A múlt század utolsó évtizedében 17 hurrikán és trópusi vihar fordult elő az Atlanti-óceánban, míg korábban csak ennek felét jegyezték fel. Mann az elemzések alapján úgy gondolja, az ezer évvel ezelőtti hurrikáncsúcs és a jelenlegi magas aktivitás nem azonos körülményekből eredeztethető.

A mostani nagy - és az előrejelzések szerint a következő években tovább növekvő - számú hurrikánt az Atlanti-óceán melegedő vize okozza.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
GEN Z Fest május 9-én az Akváriumban – pénzről, bátran

GEN Z Fest május 9-én az Akváriumban – pénzről, bátran

A Z generáció tagjai aktív pénzkeresők, adót fizetnek, lakbért, rezsit és tandíjat, mindeközben próbálnak megtakarítani, mégis úgy érzik, hogy nem eléggé tájékozottak a pénzügyi kérdésekben. Ez nem meglepő, mert a gazdasághoz kötődő egyetemi szakokon kívül sehol nem tanítják a pénzügyi ismereteket, a család idősebb tagjai pedig nem tudják érthetően átadni ezt a tudást, vagy akár ők maguk sincsenek tisztában alapvető gazdasági és pénzügyi fogalmakkal. A GEN Z Fest-en, május 9-én szakértők segítenek tisztázni a pénzügyi kérdéseket, legyen szó lakhatásról, vállalkozásról vagy befektetésről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×