eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Turistaként hozhatjuk be az országba a halálos vírust

Az utazásokkal együtt járó hasmenés akár a turisták kétharmadát is sújthatja, és különös veszélyt jelent a malária, a hastífusz, a hepatitis A - figyelmeztet az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője. Ócsai Lajos közölte: az elmúlt 10 évben még haláleset is előfordult Európán kívüli országokban összeszedett fertőzések miatt.

Sok betegséget el lehet kapni a külföldi utazások során. Ennek oka, hogy a turista olyan körülmények közé kerül, amivel Magyarországon nem találkozik, és sok olyan fertőző betegség van, ami nálunk nem honos - mondta az InfoRádiónak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője.

Ócsai Lajos közölte: a hasmenés a leggyakoribb, ez a fejlődő országokba utazók 20-60 százalékát is utolérheti, míg a légúti fertőzések a trópusi országokba látogatók 5-20 százalékát sújthatják.

A főosztályvezető kiemelte a maláriát, ugyanis szerinte az emberek nem ismerik a betegséggel járó veszélyeket és tüneteket. A Nyugat-Afrikába utazók 2 százaléka megfertőződik a maláriával, ha nem szed gyógyszert a megelőzésre - hangsúlyozta Ócsai Lajos. Hozzátette: a védőoltásoknak van mellékhatásuk, ezért nem szívesen veszik be az utazók, hanem inkább vállalják a megfertőződés veszélyét, noha az elmúlt 10 évben még haláleset is előfordult.

Veszélyt jelent az is, ha valaki behoz az országba egy nálunk nem ismert fertőző betegséget, mert nem biztos, hogy az orvos felismeri, így szétszórhatja környezetében - hívta fel a figyelmet Ócsai Lajos. Példaként említette a hastífuszt, ami étellel adható át, valamint a hepatitis A-t.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×