eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Lukács: Atlantiszt nem az Atlanti-óceán, hanem az Északi-tenger önthette el

Lukács Béla fizikus az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy valóban létezhetett egy olyan földterület, amit Krisztus előtt 9500 körül elöntött a víz, viszont nem olyan formában, ahogy Platón azt leírja.

Lukács Béla fizikus, a Részecske és Magfizikai Kutató Intézet tudományos tanácsadója szerint Atlantiszt többé-kevésbé Platón találta ki, egy mítosz alapján. Lukács szerint ez 2500 éve izgatja az embereket, kivéve a geológusokat - ők csak dühösek, mert azt mondják, hogy egy kontinens elsüllyedhet ugyan, de ahhoz százmillió év kell, és nem tízezer.

Lukács azt mondta, az egészet el lehetne intézni annyival, hogy egy görög bölcselő, aki inkább költő volt, mint tudós, kitalált valamit, és a geológusok azt mondják, hogy az lehetetlen. Viszont nem ilyen egyszerű a dolog, mert Platón elég pontosan megmondja, Atlantisz mikor süllyedt el: 9000 évvel őelőtte, azaz Krisztus előtt 9500-ban. A fizikus szerint pont ekkor ért véget a jégkorszak, ekkor következett be a globális éghajlatváltozás - de ezt Platón nem tudhatta.

Lukács úgy gondolja, Atlantisz úgy, ahogy Platón leírta, nem létezett, de Európa szélén körülbelül a megjelölt időpontban nagy területet öntött el a víz. Ez a terület Anglia, Észak-Németország és Skandinávia között helyezkedhetett el, s valóban magas szintű kultúrájú civilizáció élt ott, míg az Északi-tenger el nem borította. Ez a kultúra az adott, a pattintott és a csiszolt kőkorszak közötti időszakban a legmagasabb kultúrája volt ugyan, de nem olyan, mint amilyennek Platón gondolja, mert az akkor sehol sem volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×