eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ötezer éves csontvázak a Leégett Városban

Ötvenkét ötezer éves csontvázra bukkantak egy olasz-iráni régészeti expedíció tagjai, akik az úgynevezett Leégett Városban (Burnt City) végeznek feltárásokat. A leletek segítségével megállapíthatják a település egykori lakosainak várható élettartamát, betegségeit.

Burnt City Irán délkeleti részén, Zábol városától 57 kilométerre fekszik. A város alapítását Kr. e. 3200-re teszik a tudósok. Egykor 150 hektáros területet foglalt el, s az urbanizáció hajnalának egyik legnagyobb városa volt. Háromszor égett porig, s háromszor épült újjá, míg Kr.e. 2100-ben végleg elnéptelenedett.

A Tehran Times című hírportál szerint az 52 csontvázra a decemberben kezdődött legújabb, immár 12. ásatási szezonban, az ősi nekropolisz feltárása során bukkantak. A tucatnyi gyermekcsontváz között egy újszülötté is található. A korábbi ásatási szezonokban is igen magas volt a gyermekcsontvázak aránya, ami a fertőző betegségek elterjedt voltára utal.

A feltárt sírokból néhány "idős" ember földi maradványa is előkerült: a három nő és négy férfi 45 és 60 éves kor között távozott az élők sorából.

"E csontvázak segítségével megállapíthatjuk, hogy mekkora volt a születéskor várható életkor a városban" - jegyezte meg a felfedezéssel kapcsolatban Farzad Foruzanfar, az expedíció vezetője.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×