eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Megtalálták a hideghullám felelősét

Részben a La Nina jelenség a felelős az idei nyugat-európai hideghullámért, amelynek november óta több mint 80 halálos áldozata volt - közölte a Meteorológiai Világszervezet.

A hideget részben a La Nina jelenséggel magyarázza, amelyet a tenger felszínének lehűlése jellemez a Csendes-óceán középső és keleti medencéjében, az Egyenlítő magasságában - közölte az ENSZ szakosított szervezete közleményében.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) ugyanakkor rámutat: a hideghullám nem annak a jele, hogy változás történne az elmúlt években tapasztalt globális felmelegedésben.

"2008 hidegebb év volt, mint 2007, de a statisztikák vezetése - a XIX. század közepe - óta még így is a tizedik legmelegebb esztendő; az időjárást és a klímaváltozást nem szabad összetéveszteni" - emlékeztetett a világszervezet.

Az Európa nagy részén több hete tomboló hideg ellenére tendenciaszerűen továbbra is a felmelegedés érvényesül - fejtette ki a szervezet főtitkára. Hozzátette: a földfelszín átlaghőmérséklete 1850 óta háromnegyed fokkal emelkedett.

Európa több régiójában az utóbbi napokban -20 Celsius-fok alá esett a hőmérséklet; november 1. óta 82 ember halt meg kihűlés következtében.

A La Nina (Kislány) és az El Nino (Kisfiú) jelenségeket a Csendes-óceán középső és keleti medencéje felszíni vizeinek a normálistól eltérő (a La Nina esetében alacsonyabb, az El Ninónál pedig magasabb) hőmérséklete jellemzi. Mindez szoros kapcsolatban áll az egész világban kialakuló éghajlatváltozással.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×