eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Semmi gond, csak egy cápaharapás

A cápák harapása igencsak gyengécske az oroszlánokéhoz képest, és csupán tűhegyes fogaiknak és pofanagyságuknak köszönhetően képesek átharapni áldozatukat - írják kutatók a Physiological and Biochemical Zoology című amerikai szaklapban.

Cápaállkapcsokon végzett tanulmányaik igazolták, hogy az oroszlánok és a tigrisek az állkapocs erősségét illetően messze lekörözik őket, a cápák azonban állkapcsuk szélességének köszönhetően a vizek urai. "Kilopondra nem annyira erős a cápa harapása" - állítja a kutatás vezetője, Daniel Huber, aki a floridai Tampa Egyetem kutatója.

Hubernek és kollégáinak nem volt könnyű dolga, ami az adatgyűjtést illeti, hiszen a cápák nem éppen kezelhetőségükről híresek. Ezért az adatok többségét biomechanikai modellek szolgáltatták. Ezenkívül megmérték a kisebb cápák, például a homoki tigriscápa harapását, a nagyobb cápákét meg úgy tették próbára, hogy elkábították őket, majd elektromosan stimulálták állkapocsizmaikat.

A kutatók következtetései szerint a cápák csakis azért képesek ekkora károkat okozni, mert nagyon hegyesek a fogaik és széles az állkapcsuk. "Elemzéseink kimutatták, hogy a nagytestű cápák harapása testméretükhöz képest nem erős, a fejük azonban általában nagyobb" - írták a kutatók.

Sokuknak fűrészelő mozgással kell szétmarcangolni zsákmányukat - mondta Huber hozzátéve, hogy az emlősök sokkal hatékonyabb állkapocsizmokat fejlesztettek ki. A kutatásba tíz különböző cápafajt vontak be.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×