eur:
389.73
usd:
362.76
bux:
68131.73
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem az európaiaktól kaptak gyomorfekélyt

Gyomorfekélyben szenvedett az a kisfiú és felnőtt férfi, akiknek mumifikálódott földi maradványaira Mexikó északi részén bukkantak - a betegségre a gyomorszövetekben talált Helicobacter pylori DNS-maradványai utalnak.

A Helicobacter pylori elősegíti a gyomorfekély és a gyomorrák kialakulását; a kórokozó a fekáliával szennyezett étel- és víz fogyasztásával fertőz - olvasható a LiveScience angol nyelvű tudományos hírportálon.

Yolanda Lopez-Vidal,a Mexikói Nemzeti Egyetem mikrobiológusa  közölte: a múmiák elhelyezkedése és a túlvilágra útravalóul adott tárgyak arra engednek következtetni, hogy 1350 körül hunyhattak el, vagyis ekkor a betegség már jelen volt a mai Mexikó területén.

Ez megváltoztatja a betegség amerikai elterjedéséről vallott eddigi elképzeléseket, mivel így valószínűsíthető, hogy nem európai hajósok hurcolták be az Újvilágba, hanem már az első, ázsiai telepesekkel megérkezett Amerikába 11 ezer éve.

A tetemek száraz helyen (az egyik a sivatagban, a másik egy barlangban), természetes úton mumifikálódtak. A gyors kiszáradás megakadályozta a testek bomlását, így megmaradtak a belső szervek, ahogy a baktérium DNS-e is.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×