eur:
389.19
usd:
362.62
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A Föld 28 év múlva ütközhet egy aszteroidával

Egy ritkán látható dupla aszteroida haladt el bolygónk mellett, tőlünk 2 millió kilométerre, július 14-én. Két évtized múlva, 2029-ben pedig az Apofisz nevű aszteroida pályáját fogja módosítani a Föld, és ennek következtében 2036-ban akár össze is ütközhet velünk.

Nagyméretű dupla aszteroida repült el a Föld mellett július 14-én. A NASA által 2008BT18 szám alatt katalogizált égitestet januárban fedezték fel, és úgy fél mérföldre, azaz nagyjából 800 méterre becsülik a szélességét. A dupla aszteroida nagyobbik darabja 3 óra alatt fordul meg tengelye körül.

A két, együtt keringő szikladarab július 14-én volt a legközelebb, mintegy 2 millió kilométerre bolygónktól. Ez nagyjából hatszor akkora távolság, mint amennyire a Hold van tőlünk.

Az ilyen dupla aszteroidák általában úgy keletkeznek, hogy a napból kitörő energiák kettészelnek egy "hagyományos" kis égitestet. A legtöbb aszteroida a Jupiter övében kering. A Föld közelében elhaladó aszteroidák 15 százaléka dupla.

A 2008BT18-at a NASA "potenciálisan veszélyes" égitestnek minősítette, mivel nem lehet kiszámítani, a jövőben merre halad majd.

Az aszteroidák időről időre pályát változtatnak. A Föld azonban csak az Apofisz pályájának alakulásába szólhat bele a közeljövőben. Ugyanis 2029-ben, amikor az a Föld mellett fog elhaladni, bolygónk el fogja görbíteni az Apofisz Nap körüli pályáját.

Attól függően, hogy ez milyen hatással lesz az aszteroidára, van némi esélye, hogy az Apofisz 2036-ban összeütközik a Földdel. A tudósok várakozása szerint azonban még 2029-ben megsemmisül, például elpárolog az aszteroida.

Korábban egyébként az borzolta föl a kedélyeket, hogy miután a NASA 1:45000-hez becsülte az aszteroida becsapódási esélyeit, egy 13 éves német iskolás 1:450-re javította azt, és az Európai Űrhivatal, az ESA szerint az ő számításai bizonyultak helyesnek.

A fiú ugyanis figyelembe vette annak az esélyét is, hogy az Apofisz összeütközik a Föld körüli pályán keringő negyvenezer műhold legalább egyikével, miközben elhalad a bolygónk mellett 2029. április 13-án.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×