INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A jó fájdalomcsillapító megmentheti az életet

InfoRádió / MTI
A műtétek előtti és utáni hatásos fájdalomcsillapítás egyharmadával csökkentheti a betegek elhalálozási arányát - számoltak be a Fokvárosban zajló nemzetközi anaszteziológus-konferencia résztvevői.

A fájdalomcsillapítók őse, a paracetamol 130 évvel felfedezése után most feltámadását ünnepli, és képes arra, hogy az operációk utáni akut fájdalmak kezelése során egyharmaddal csökkentse az ópiátok alkalmazását - derült ki a nemzetközi anaszteziológus-konferencián.

"Rendkívül nehéz a műtétek alatt a fájdalomcsillapítás betegekre gyakorolt hatását objektíven mérni. Az orvosok ilyenkor a halálozást és a beavatkozás utáni komplikációkat is figyelembe veszik" - mondta Franco Carli, a montreali McGill Egyetem kutatója.

Mindent egybevetve évekkel ezelőttig tanulmányok tucatjai alig mutatták ki az opioidokkal végzett fájdalomcsillapítás hatását az elhalálozási arányra és a szövődmények számára.

Ugyanez vonatkozik a nem-szteroidalapú reuma-ellenes szerek intenzív használatára. "Ezek alkalmazásánál azonban több vese- és szív-, illetve keringési zavar adódott" - mondta a szakember.

A gyógyulás is gyorsabb

Először az Egyesült Államokban, 1987-ben egy, a különösen veszélyeztetett betegek körében végzett kutatás során mutatták ki, hogy úgy a halandóság, mint a komplikációk aránya epidurális érzéstelenítésnél és a szájon át adott ópiátok esetében is csökkent. Egy 141 tanulmányt, és összesen 9600 beteget vizsgáló elemzés kimutatta, hogy megfelelő fájdalomcsillapító kezelés egyharmadával csökkenti a halálozást és a légzési rendszer összeomlásának gyakoriságát.

De ez még nem minden. Elvégeztek egy tudományos kutatást, amelynek alanyainál rosszindulatú daganat miatt eltávolították a prosztatát. A pácienseknél az életminőség romlását vizsgálták. Azok a betegek, akik optimális fájdalomcsillapító kezelést kaptak, két hét után sokkal jobban gyógyultak - számolt be a kutató.

Egy másik kutatás kimutatta, hogy vastagbéldaganat miatt műtött páciensek 45 százaléka, akik epidurális érzéstelenítést kaptak, hat hónappal az operációt követően teljesen jól voltak.

Az elmúlt években - teljesen megalapozottan - erős fájdalmak ellen fokozottan alkalmaztak ópiumszármazékokat tabletták, tapaszok, pumpák formájában. De ebben az esetben is igaz, hogy minél kevesebbre van szükség, annál jobb. Ugyanis az ópiumszármazékok erős hatással vannak a pszichére is.

A címlapról ajánljuk