eur:
385.69
usd:
354.38
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

A nagy életmentők: áfonya, zöldtea, gomba

A civilizált világban egyre több olyan hatás éri az emberi szervezetet, amely gyorsítja az öregedést. Ezek ellen azonban hatékony védekezést jelenthetnek egyes élelmiszerek. A kutatók több mint ezer növényben fedeztek fel olyan hatóanyagokat, amelyek segítik bizonyos betegségek leküzdését.

Az áfonya vércukorszint-szabályozó, a gomba a daganatok és a magas vérzsír elleni harcban lehet hatékony. A zöldtea a zsíranyagcserében játszik nagy szerepet, ezért fogyasztása különösen ajánlott a fogyókúrázóknak. A sitake gombát sok helyen életelixírnek tartják - a kínai konyha előszeretettel használja - hiszen segít a vírusok és baktériumok leküzdésében, a cukorbetegség ellen is hat, jótékony a rákkal való küzdelemben, és a magzat fejlődését is elősegíti.

Ez csak néhány a több mint ezer növény közül, amely hatóanyaga jótékonyan hat az emberi szervezetre, és segít leküzdeni a civilizációs ártalmakat. Ezek az úgynevezett gyógyhatású élelmiszerek fitonutrienseket tartalmaznak - mondta az InfoRádióban Horváth Gabriella, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakértője.

A fitonutriensek olyan összetevők, amelyek tápanyagoknak ugyan nem tekinthetők, hiszen tápértékkel nem rendelkeznek - nem biztosítanak energiát a szervezet számára -, hiányuk azonban bizonyos betegségek kialakulásához vezetnek.

Ezek éppolyan antioxidánsok, mint például a C-vitamin és más vitaminok, a Béta-karotin vagy a flavonoid, azaz segítenek megkötni a felesleges szabad gyököket. Ez utóbbiakra ugyan szüksége van a szervezetnek, védelmet nyújtanak például a mikroorganizmusok ellen, bizonyos zavarok esetén azonban túl sok termelődik belőlük, ez pedig oxidációs stresszt, azaz a szervezet öregedését okozza.
Ezeket a zavarokat okozzák jellemzően a civilizációs ártalmak.

Ez a folyamat akkor következhet be, ha gyengül az immunrendszer, vagy ha a szervezet túl sok környezeti ártalomnak, például levegőszennyezésnek vagy sugárzásnak van kitéve. Túl sok szabad gyök termelődését váltja ki a túlzott alkoholfogyasztás vagy a dohányzás, a szív- és érrendszeri zavarok és más betegségek is.

Ezen civilizációs ártalmak ellen azonban igen hatékonyan vehető fel a küzdelem a növények fogyasztásával.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico több órás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×