eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Áttörés: megvan az influenza hatékony ellenszere?

Minden eddiginél ígéretesebb influenza elleni vakcinát fejlesztettek ki brit kutatók. Az oltóanyag hatékonyabb, gyorsabban előállítható nagy mennyiségben, és hosszabb ideig hat, mint bármely másik.

Minden eddig kifejlesztett vakcinánál jobbnak tűnik az az influenza elleni oltóanyag, amelyet a cambridge-i Acambis biotechnológiai cég munkatársai kísérleteztek ki. Az új szer a tesztek során a téli influenza, valamint a madárinfluenza ellen is hatékonynak bizonyult.

Előnye az is, hogy az első, embereken elvégzett kísérletek során csak kevés mellékhatást figyeltek meg a kutatók, előfordult például a láz, amely gyakori kísérője a vakcinás oltásnak.

A szer az immunrendszer serkentésével fejti ki a hatását: segítségével a szervezet antitesttermelésbe kezd. Így történt ez a kísérleti alanyok 90 százalékánál.

Az embereken - fiatal amerikaiakon - végzett kísérleteket állatkísérletek előzték meg. A szerrel vadászgörényeket kezeltek, sikerrel: az állatoknak a halálos influenzadózis ötszörösét adták be, a vakcina 70 százalékuk életét mégis megmentette. Azok a kisragadozók, amelyeket nem oltottak be az anyaggal, mind elpusztultak.

Még várni kell rá

Az Acambis kutatói most a szer formulájának pontosításán, és a beadandó dózis meghatározásán dolgoznak, hogy aztán szélesebb körű kísérleteket is végezhessenek embereken. Legalább öt év, mire a szer kereskedelmi forgalomba kerülhet.

Az ACAMFLU-A elnevezésű vakcina akkor hatékony, ha egy hónap különbséggel kétszer oltják be vele az embereket. A szer ezután esztendőkre védettséget ad, ellentétben a ma használt oltóanyagokkal, amelyeket évente újra be kell adni.

További előnye, hogy jóval könnyebben előállítható, mint a jelenleg használt oltóanyagok. A most forgalomban lévő szerek elkészítése meglehetősen nehézkes: kilenc hónapig tart, amíg a tyúktojásokba oltott élő influenzavírus szaporodik, ezt aztán a tojás feltörése után kivonják, inaktiválják, majd elkészítik a vakcinát.

A most használt oltóanyagok készítésénél az influenzavírus felszínén található két proteinből indultak ki a tudósok, ezek azonban állandóan mutálódnak, így a kutatók lemaradnak a mindig hatékony vakcina előállításáért a természettel folytatott versenyben.

Az ACAMIFLU-A alapja egy másik protein, az úgynevezett M2, amely az elmúlt száz évben alig változott valamit, ráadásul megtalálható az influenza A típusának minden változatában, köztük a téli és a madárinfluenza kórokozójában is.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×