eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Francia és német kutató kapta a fizikai Nobel-díjat

Albert Fert francia és Peter Grünberg német kutató kapja az idén a fizikai Nobel-díjat - jelentette be Stockholmban a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

Az indoklás szerint a kitüntetéssel az óriás magnetorezisztencia felfedezését ismerik el, amely lehetővé tette a számítógépes merevlemezek radikális miniatürizálását.

Tavaly John C. Mather és George F. Smoot személyében két amerikai tudósnak ítélték a fizikai Nobel-díjat a világegyetem, a naprendszerek és a csillagok keletkezésével kapcsolatos, e folyamatok mélyebb megértését segítő kutatómunkájukért.

A legtekintélyesebb tudományos kitüntetéssel tízmillió svéd korona, vagyis mintegy 275 millió forint jár. Szerdán a kémiai, csütörtökön az irodalmi Nobel-díj, pénteken pedig a Nobel-békedíj idei kitüntetettjeit nevezik meg; utóbbit a norvég fővárosban, Oslóban.

A díjakat az idén is XVI. Károly Gusztáv svéd király adja át december 10-én, a kitüntetést alapító Alfred Nobel mérnök és üzletember 1896-ban bekövetkezett halálának évfordulóján.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×